Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klobásníky

Ne úplně známá velikonoční krajová specialita. Bochánky z kynutého těsta plněné výborně dochucenou masovou směsí. To jsou klobásníky, které neumastí ruku koledníka, zaženou hlad a určitě se budou rychle ztrácet z podnosu.

Hodnocení receptu je 5,0 (75×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min +doba odležení

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, +doba odležení )

Suroviny pro 1 dávka

zhruba 60-70 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie34 709 kJ /
8 296 kcal
Bílkoviny260,97 g
Tuky537,89 g
Vláknina27,30 g
Cholesterol 1,37 g
Sodík 17,25 g
Sůl42,56 g
Sacharidy589,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme náplň. Vykostěný bůček bez kůže nakrájíme na plátky nejvíce 1 cm silné, přidáme vodu, dusitanovou sůl a koření. Důkladně promícháme aby se voda i koření s masem spojily, ve výsledku by maso mělo být "mazlavé". Upěchujeme v míse, překryjeme fólií a necháme v chladničce přes noc uležet. Krok 2: Maso umeleme, zapracujeme vejce (místo vejce lze přidat pouze 2 bílky), Solamyl a strouhanku. Musí vzniknout směs tužší konzistence. Dochutíme a pořádně promícháme. Krok 3: Těsto zaděláme klasickým způsobem a necháme vykynout. Na kousky těsta pokládáme mleté maso, následně je zabalíme a tvoříme "kuličky" - klobásníky. Krok 4: Rozehřejeme troubu na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Klobásníky klademe na plech a potřeme před vložením do trouby rozšlehaným vejcem. Krok 6: Pečeme v rozehřáté troubě asi 35-45 minut. Těsně po upečení potřeme ještě jednou rozšlehaným vejcem.

TIP: Slané koláče

Zveřejněno 5. 4. 2009

Poznámka autora Jenda1

Klobásníky se u nás kdysi pekly pouze na Velikonoce a dělávaly jako štrůdl (závin). Z mletého masa se vytvořil válec, který se zabalil do těsta a po upečení se krájel jako závin. Nyní klobásníky pečeme při většině slavnostnějších příležitostí. Z této dávky udělám 60-70 klobásníků (podle velikosti)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klobásníky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j28v

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klobásníky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j28v

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (57)

Mňam! Úžasný recept.:-*<3

citronka 1. 3. 2016 11:46
A já jsem zkusila do oddělené části těsta dát vinné klobásy z MP KRÁSNO a taky to bylo moc dobré.

Přidala jsem do těsta drcený kmín.Výborné a zkusila místo sádla dát olej taky dobré.:-p

Děkuji Vám, mám dopečeno a myslím, že se mi to povedlo :-)

Pallacinka:V receptu uvádím, že z těsta vytvořím 60-70 klobásníků. Nyní dělávám 60ks (na jeden plech 30ks 5x6ks). Po vytažení z trouby můžete horké klobásníky lehce potřít vlažnou, mírně osolenou vodou. :-);-)

Chystám se péct, recept mě moc zaujal. Ještě mám takové praktické dotazy - jak velká je asi ta placička těsta před naplněním v průměru a jak je silná? Kolik masové směsi do ní dát? Opravdu se to ještě po vytažení z trouby má potřít vajíčkem? Děkuji a snad se mi to podaří :-)

Píchova Kamila: pokud budeš mít jistotu, že jde o mletý libový bůček (v menších řeznictvích, kde mají příslušný mlýnek ti jej namelou čerstvý), tak proč ne?

Píchova Kamila 25. 2. 2015 18:31
Dotaz,máte někdo zkušenost to dělat z mletého masa co se v obchodě prodává

František Jirouš 21. 8. 2014 15:23
Když jsem četl recept na Klobásníky,tak se mi zbíhali sliny,tak že je zítra vytvoříme,díky za recept.:-):-):-)

Vysvětlí mi někdo, proč se mají klobasníy potírat i po upečení vajíčkem ????
Nějaký nesmysl ne?

kateřina 21. 8. 2016 17:22
Anicenka: kvůli barvě a lesku nahoře :-)

Supeeeer! Konečně jsem našla recept na ty užasný klobásníky,ve Frenštátě pod Radhoštěm na slavnostech je prodávali a já zkusila a furt hledala recept,tak se mužu pustit do pečení :-) díky moooc!

Jendo,včera tyto klobásníky dělala kamarádka,a jsou výborný:yes:máš další bod:yes:;-)

Skvělé, bod!!! Výborné těsto, jen jsem dala trošku víc mouky a mléka, zdálo se mi to dost mastné. U nás se taky pekly zapékané klobásky zejména na velikonoce, ale popravdě, babiččin recept na těsto není tak skvělý jako tento. Řekla bych, že lepší neznám.:-!

Jana, Jenda1: napsali jste to velice dobře. A já si (přes zamítavou reakci neregi.Jáji) myslím, že je dobré tohle všechno zmiňovat, že to cenu má.;-):yes: Protože ti, co se slušně chovat chtějí a jsou třeba neznalí věci, se poučí, jak to při půjčení receptu udělat - vložit zdroj.
U fotek samozřejmě platí, že se nesmí kopírovat v žádném případě.
Hezký den a příjemné pečení výborných klobásníků:-K

Jája:Nejde přece o uznání za"objevení Ameriky",jde ale o slušnost a dodržování autorského zákona.Někdo tu slušnost má a někdo nemá:no:A na většině stránek,a to i tady ne napsáno:Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.Číst snad umí každý!

Tématické fráze:
těsto na klobásníky, domácí klobásníky, řeznická kuchařka, klobásničky, těsto na klobásník, kynute testo na klobasniky, klobásníky-recept, řeznická sůl, řeznické recepty, praganda, velikonocni klobasnik, domaci klobasník, jak upect bucek, recety.cz-on-line kuchařka, velikonocni klobasniky, velikonoční klobásníky recept, maso na klobásník, kllobásníky, kllobásníky, klobásníky z kynutého těsta

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, mléko, droždí, olej, žloutek, sůl, cukr, bůček, voda, sůl, pepř mletý, majoránka, česnek, kmín drcený, solamyl, strouhanka, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu