Jak poznat dobře vykynuté těsto
Kynuté těsto patří k těm nejoblíbenějším. Začínající hospodyňky se s jeho přípravou někdy potýkají, ale jakmile se naučí jednoduchý postup, mají vyhráno. Z kynutého těsta pečeme různé druhy moučníků, jeden lepší než druhý. Upéct můžeme i slané housky, dalamánky nebo rohlíky. A jak poznat dobře vykynuté těsto?
Aby se těsto povedlo, postupujeme tak, že si připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do ostatních surovin. Vše propracujeme a necháme na teplém místě kynout.
Jak poznat dobře vykynuté těsto
Správně vykynuté těsto poznáme podle několika znaků:
- Jeho objem se přibližně zdvojnásobí.
- Na povrchu je hladké a vypouklé.
- Navíc je pružné - tzn. když do něj vtlačíme prst, prohlubeň se pomalu vyrovná a vrátí téměř až do původního stavu. Pokud se prohlubeň vyrovnává příliš rychle, je těsto ještě nedokynuté, a pokud se už nevyrovnává, je naopak překynuté.
Z dobře vykynutého těsta můžeme tvořit např. koláčky - po vytvarování dáme těstu ještě chvíli čas, aby znovu dokynulo, a pak plech s nimi teprve vložíme do trouby. Podívejte se, jak připravit plech před pečením.
Podle následujícího videa můžeme upéct skvělé kynuté koláčky:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 21 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Kynutý jihočeský koláč plný borůvek podle cukráře Josefa Maršálka. Díky jedné fintě s drobenkou bude přímo dokonalý
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem: Kouzlo báječné chuti a vůně sladké omáčky je ve vanilkovém lusku a husté smetaně
Komentáře