Cuketový perník s gofiem
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 3 484 kJ / 833 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,85 g |
Tuky | 59,75 g |
Vláknina | 17,85 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 264 mg |
Sůl | 0,96 g |
Sacharidy | 45,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Hotový perník můžete polít čokoládovou nebo citronovou polevou, případně jen pocukrovat. Díky cuketě je příjemně vláčný a gofio mu dodá zajímavou praženou chuť a spoustu vitamínů a minerálů.
Gofio je pražená celozrnná mouka, nejčastěji kukuřičná, ale může být i pšeničná nebo ovesná. Vyrábí se z celých zrn, která se před rozemletím opraží. Je to nejstarší potravina Kanárských ostrovů. Už před více jak 2000 lety ho vyráběli Guančové, jejich původní obyvatelé. Gofio po staletí tvořilo základ stravy Kanářanů a pomohlo jim přežít časté hladomory. V 15. století si gofio oblíbili i mořeplavci, nechybělo ani na lodích Kryštofa Kolumba.
Kukuřičné gofio se dodává v několika variantách podle stupně opražení. Je možné ho používat na vaření a pečení, ale i bez tepelné úpravy, například do nápojů nebo nepečených dezertů. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů: vitamíny B1, B2, B3, C, železo, vápník, hořčík, draslík a sodík; je bohaté na bílkoviny a vlákninu a je lehce stravitelné. Vyrábí se zásadně z kukuřice, která není geneticky modifikovaná.
Gofio můžete zakoupit v eshopu http://www.el-gofio.cz/.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 9. 2016 12:30
28. 9. 2016 10:27
27. 9. 2016 21:48
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 1 hodinou
Kurkumačka s kroupama
Přidáno před 6 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 7 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 8 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka z tresčích jater se smetanovým sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Španělský ptáček
BarkaSvob uvařila před 8 minutami
Houbová omáčka s muškátovým oříškem
kristeena uvařil před 1 hodinou
Těstoviny s kuřecím masem v delikatesní omáčce
MaminkaVladuska uvařil před 1 hodinou
Vepřová plec s řapíkatým celerem v PH
PetrPandy uvařila před 1 hodinou
Jablkový koláč s pudinkem
Kabatek uvařila před 3 hodinami
Jablkové kostky s pudinkem
Kabatek uvařila před 3 hodinami
Koláčky k odpolední kávě
Verunka 81 uvařila před 3 hodinami
Hovězí burrito (tex-mex)
Lucie1001 uvařila před 3 hodinami
Rybí filé se sýrem
MajaFero uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalou jahodovou bublaninu? Díky šlehačce bude úžasně vláčná a jemná, s jahodami rozhodně nešetřete
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Cukrářské dekorace jsou ozdobou každého dezertu a cukroví
Další recepty
Tématické fráze: cuketový perník bezlepkový cuketový perník cuketovy perník bezlepkovy perník lod recept na cuketový perník recept na křehký perník perníkové řezy pernik z kukuricne mouky dia pernik z cukety
Suroviny: mouka doves farm plain white, cukr, kakao, prášek do pečiva, koření do perníku, skořice mletá, cuketa strouhaná, olej, ocet, mléko rostlinné, rozinky
Cuketový perník s gofiem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rlow
3 názory