Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková podle maminky

Maminčina je nejlepší - pravda, o které se nepochybuje, zejména pokud jde o recept na tradiční svíčkovou. Omáčka plná kořenové zeleniny je zjemněná smetanou a právem patří mezi národní klenoty české kuchyně.

Hodnocení receptu je 3,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

saudyova

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min bez doby naložení

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava, bez doby naložení)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 525 kJ /
1 081 kcal
Bílkoviny225,30 g
Tuky13,40 g
Vláknina0,60 g
Cholesterol 470 mg
Sodík 470 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy14,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso odblaníme, prošpikujeme slaninou a dáme do hrnce. Krok 2: Zalijeme zeleninovou směsí Halali ze sklenice. Zbytek dolijeme studenou vodou, aby bylo maso potopené a dáme na dva až tři dny marinovat do lednice. Krok 3: Poté vyndáme maso z nálevu a na pánvi nebo v nádobě, ve které ho budeme péct, opečeme ze všech stran na másle, aby se zatáhlo. Krok 4: Zalijeme částí nálevu, ve kterém bylo naloženo, zakryjeme a dáme péct do trouby na 190 °C, postupně doléváme zbytek nálevu. Pečeme do měkka asi 1,5 - 2 hodiny podle velikosti masa. Krok 5: Když je maso měkké, vyndáme ho, nálev rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu a zakysanou smetanu, přivedeme k varu. Krok 6: Přidáme dvě polévkové lžíce cukru a zahustíme hladkou moukou. Dochutíme solí a pepřem. Krok 7: Podáváme s kynutým knedlíkem a doslazujeme na talíři brusinkami nebo rybízem naloženým na stejný způsob jako brusinky.

TIP: Desatero o svíčkové - jak ji udělat, aby byla jako od babičky

Zveřejněno 28. 6. 2009

Poznámka autorky saudyova

Když je maso ze starého vola a nechce měknout stačí přidat půl prášku do pečiva a nechat ještě tak čtvrt hodinky péct. Maso zaručeně změkne.

Halali je hotová nakládaná zelenina, dá se koupit v každých potravinách.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková podle maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/58kX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková podle maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/58kX

Marie

Komentáře (8)

Josef Čech 26. 4. 2017 10:47
Každou první sobotu v měsíci září se koná mistrovství ve svíčkové na Červeném Hrádku u Chomutova -uvádí Zounar ,zatím 2x druhé a 1x třetí místo ,to první-uvidíme letos

Ahoj davam čerstvou zeleninu, je to lepsi.:-)):no:

Já dávám také čerstvou zeleninu, ale s tím karamelem se mi to moc zamlouvá, to musím zkusit.:-p

Jaruš, moc hezké!!:yes:

Tak já se chechtám a nemůžu přestaat:-D ta poznámka o starým volovi, ta prostě nemá chybu:yes: saudyová promíň:yes: a bodík si určitě zasloužíš:yes::yes:

Recept - dobrý, dělám úplně jinak - také karamel jako Bibinka. Nejsem příznivec Halali, dávám čerstvou zeleninu. Nejlepší na tomto receptu je asi poznámka, ta mě rozsmála, snad budu někdy aplikovat. ;-)

Saudiová, co kuchařka, to jiný postup i třeba jiné ingredience. Já třeba místo cukru dělám do svíčkové karamel(cukr+voda) a má pak nádhernou barvu:-p;-)Krom toho je ta moje úplně jiná a nám moc chutná-každý to má jinak a jinou "hubu":-D

Svíčková je klasika, podobně jako guláš - co rodina to recept.;-)

Tématické fráze:
nakladaná svíčková, nakladani svickove, svíčková omáčka podle zdeňka polreicha, nakládání masa na svíčkovou, nakládaná svíčková recept, svíčková na smetaně pohlreich, svíčkova na smetane nakladana, nakládaná svíčková na smetaně recept, svíčková pohlreich, svíčková z halali, svíčková recept, svíčková, svíčková od pohlreicha, svickova na smetane zdenek pohlreich, svickova na smetane nakladani masa, nakládání hovězí svíčkové recept, svíčková nakládaná, nakládaná svičková na smetaně, nejlepší svíčková, svíčková na smetaně recept pohlreich

Suroviny:
hovězí zadní, slanina, halali, smetana na vaření, smetana zakysaná, mouka hladká, máslo, sůl, pepř mletý, brusinky

Přidat fotografie receptu