Friko (podle babičky)
Suroviny
Porce: asi 6
Nutriční hodnoty
Energie | 3 901 kJ / 932 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,96 g |
Tuky | 28,33 g |
Vláknina | 9,20 g |
Cholesterol | 339 mg |
Sodík | 982 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 108,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Když jsem se začal probírat těmito stránkami, podléhal jsem dojmu, že sem není co přidat. Nakonec jsem ale pár "mezírek" našel. Tohle je můj první pokus přispět. Friko jakožto polévku a navíc přesně tohohle složení se mi tu najít nepodařilo, přestože jsem ho jako dítě hltal o každých prázdninách na jihu. Recept má jednu vadu. Buďto se v Praze nedá sehnat slušné podmáslí, nebo málo míchám, protože mi to pravidelně po vlití podmáslí hrudkuje a musí se to rozehnat metlou.
Fotkami momentálně nedisponuji, časem se to pokusím napravit.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 4. 2024 13:13
Friko: Recept vypadá zajímavě, ale........nevím, odkud je vaše babička, ale já znám friko jinak /taky podle babičky/. Pokud vím, vařívalo se jenom kolem Třeboně. Když jsme jako děti přijely na prázdniny, pvní bylo - babičko, uvař nám friko. Dala nám košík a poslala na houby. A teď ten recept - dají se vařit kroupy, osolíme, okmínujeme. Když jsou téměř měkké, přidáme brambory a houby. Zalijeme záklechtou ze smetany a mouky, povaříme 20 minut.Klepneme do frika 3 vejce, nemícháme, necháme srazit na větší kusy. .Nakonec přidáme kopr a ocet. Někdo přidává divoké koření- bobkový list a nové koření, já ne. Je to luxusní polévka, vzpomínka na mé dětství. S touto polévkou jsem před lety vyhrála v Litoměřicích na výstavě Zahrada Čech soutěž Polévka roku z asi 400 přihlášených. Poslala jsem recept, vybrali mě, jela jsem ji tam uvařit a vyhrála. Pokud ji budete vařit, přeju dobrou chuť.
3. 8. 2019 22:06
yanull: Děkuji za pěkné přivítání, nějaké další recepty snad postupně vyhrabu.
2. 8. 2019 08:20
Líbí se mi recepty s příběhem a nejhezčí jsou ty se vzpomínkami na vaření od babičky a maminky. Vítejte a těšíme se na další recepty
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 52 minutami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 1 hodinou
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 2 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 5 hodinami
Morušová marmeláda z domácí pekárny
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí maso s rajčatovo-paprikovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Domácí kmínový chleba
JaninaZ. uvařila před 16 minutami
Špenátový quiche
tomas392 uvařila před 33 minutami
Ovocné tvarohové knedlíky
TondaJ uvařil před 1 hodinou
Segedínský guláš
kachlicka77 uvařil před 2 hodinami
Vepřové plátky na kmíně s rýží
Moanka uvařil před 2 hodinami
Hrachová polévka z uzených žeber
Brusinka12 uvařila před 3 hodinami
Citronová bábovka babeta
Elaineeeming uvařila před 3 hodinami
Jednoduchá bublanina
Darmina uvařila před 3 hodinami
Krupičková polévka
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Polévkové koření z libečku
Kveta58 uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Food blogerka Chili: Už nepotřebujeme další recepty, spíš návod, jak se v té změti zorientovat
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit
Další recepty
Tématické fráze: polevka friko top recept fryko recept na friko
Suroviny: cibule, brambory, kmín drcený, koření nové koření, bobkový list, sůl, pepř mletý, olej, mouka hladká, voda, podmáslí, vejce, pažitka
Friko (podle babičky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WVog
3 názory