Seitan, tužší verze (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Suroviny pro 12
12
Nutriční hodnoty
Energie | 5 577 kJ / 1 333 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 118,61 g |
Tuky | 13,51 g |
Vláknina | 32,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,20 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 170,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
PROČ? Rozhodli jste se z etických nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa? Tady máte perfektní náhradu. Nebojte se lepku, pokud není v mouce spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný!
KLOBÁSY: Pro výrobu uzenin/klobás ubereme lepku (300 g na 500 ml mokré složky) Můžeme přidat uvařené kroupy/rýži, ovesné vločky, ořechy, vločky studeného kokosového tuku (aby nám zůstaly tučná oka, musí být tuk i těsto při zpracování a tvarování klobásek studené). Velmi se hodí (uzená) paprika, sójovka, BBQ omáčka, houby... nebojme se HODNĚ OCHUTIT A OSOLIT. Pro lepší tvar a pevnost klobásky natěsno balíme do potravinové fólie, konce svážeme a následně taktéž vaříme v páře.
KARBANÁTKY: tak tady se můžete hodně vyřádit. Seitanovou mouku zde nepřidáváme v takovém množství, prim může hrát celá škála jiných zdravých surovin. Doporučuji karbanátky potřít olejem a péct v troubě.
OCHUCENÍ: vodu můžeme z části nahradit jinou mokrou surovinou, např. vývarem nebo rovnou vařenou zeleninou, rajským protlakem, tofu, uvařenými luštěninami... fantazii se meze nekladou. Poměry musíte vychytat, ale pamatujte: raději mokřejší, než příliš suché těsto. To platí i v pekařině u kynutých těst.
POZNÁMKA: recept inspirovaný stránkou www.eat-this.org/seitan-selber-machen/
Počet porcí je potřeba brát s rezervou. Vychází na 8-12 porcí, v závislosti na hladu strávníků a způsobu dalšího zpracování.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 2. 2022 15:52
1. 2. 2022 14:04
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Právě bylo uvařeno:
Křupavé zapečené brambory
Judis uvařila před 6 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Franibald uvařila před 9 hodinami
Losos s hořčično-smetanovou omáčkou
pvpa@email.cz uvařila před 9 hodinami
Pikantní krkovice na žampionech
MirkaD uvařila před 9 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
MilosCz uvařila před 11 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
MilosCz uvařila před 11 hodinami
Ananasová buchta
Yvona uvařil před 12 hodinami
Vepřové koleno v pomalém hrnci
Pacucha uvařila před 12 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Okina uvařila před 12 hodinami
Nadýchané věnečky (50 ks)
Alhana uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit semifreda? Miniaturní dortíčky jsou plné smetany, ovoce a čokolády
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Další recepty
Suroviny: seitan, mouka cizrnová, droždí lahůdkové, sůl, koření houbová variace, voda, cibule, pepř, ocet, cukr
Seitan, tužší verze (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q970
2 názory