Fasolowka warszawska
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 8 156 kJ / 1 949 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 96,00 g |
Tuky | 136,74 g |
Vláknina | 5,38 g |
Cholesterol | 1,48 g |
Sodík | 3,51 g |
Sůl | 8,13 g |
Sacharidy | 80,98 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
wersja dla wegetarian
Wegetariane mogą zastąpic mięso kostką sojową, uprzednio zalaną esencionalnym rosolem z kostki i po napęcznieniu odciśnieną. Dalej postępować zgodnie z przedpisem
recepis je velmi volně převzat dle: Malgorzata Capari: Kuchnia polska
Já myslím: Kdyby Pán chtěl z nás mít vegetariány, vybavil by nás jináč.
Slovy klasika:
VEGETUS, A, UM. – ANIMA, AE
Vegetariáni jsou muži (mohou to být také ženy), kteří žijí v náhledu, že požívat mrtvol zvířecích je naprosto nezdravo, mrtvol bylinných naprosto zdrávo. Vegetarián dostane se při pohledu na pekáč jáhel do nadšení, při pohledu na misku otrub se mu sbíhají sliny v ústech a když spatří na husím sádle pečenou jitrnici, odvrací se s opovržením. Vegetarián je muž zbožný, který dobře ví, že v modlitbě páně je řeč o „vezdejším chlebě“, ani muk ale o vezdejším mase – leda “neuveď nás v pokušení“. Vegetarián dovoluje sobě „ze zvířecího těla“ požít nanejvýš mléka, poněvadž toto pochází ze „živého těla“, a dokazuje tím, že tygr je vlastně také vegetariánem, když ze své oběti nejdřív vystřebe teplou ještě krev. Zkrátka vegetarián, poněvadž je spolkem pro trýznění zvířat zakázáno vykousnout si beefsteak z živého vola nebo ukousnout kapounu hned na dvoře prsa, nejí raději žádného masa a jí jen stravu bylinnou či vegetabilní. To prý prodlužuje život a udržuje zdraví, neboť latinské „vegetus, a, um“ je po česku „zdravý, á, é“ nebo „čilý, á, é“. A teď víte co je vegetarián, a že jsou to lidé, kteří ze samého strachu před smrtí umírají každý den.
Jan Neruda
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 2. 2021 18:14
13. 2. 2021 18:07
13. 2. 2021 17:39
13. 2. 2021 17:03
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 7 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 9 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Právě bylo uvařeno:
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 30 minutami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 48 minutami
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 1 hodinou
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 1 hodinou
Domácí marshmallow
Drahomirakotlanova uvařil před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Drahomirakotlanova uvařila před 1 hodinou
Andělsky nadýchaný perník
Drahomirakotlanova uvařila před 1 hodinou
Extra rychlé lívance
Zuzanka A uvařila před 1 hodinou
Zelný salát aneb falešná treska
Janet.P uvařila před 1 hodinou
Nakládaný hermelín I
Sima1 uvařila před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Fermentované nebo kvašené nápoje jsou velmi osvěžující a snadno je zvládneme vyrobit doma z ovoce nebo zeleniny
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Další recepty
Suroviny: fazole, bok uzený, klobása, vejce, smetana zakysaná, rohlík, sýr, rajče sušené v oleji, petrželka, květ muškátový
Fasolowka warszawska
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wGXM
4 názory