Tajemství polské kuchyně - nejoblíbenější recepty našich sousedů
Polská kuchyně byla v historii ovlivněna mnoha dalšími zeměmi, vždy ale byla vydatná a sytá. Jejím základem jsou sladkovodní ryby, ale i mořské „potvory“, dále kysané zelí, bambory, červená řepa a houby. Například zapékanka je pečivo zapečené právě s houbami, uzeninou a sýrem. Mléčné výrobky mají v Polsku také rádi, obzvlášť populární je brynza.
Podobně jako Češi jsou i Poláci polévkovým národem. Dokonce i na Vánoce je hlavním tradičním pokrmem polévka – jí se čirý boršč, do kterého se dávají uszky; těstoviny plněné opět houbami. Krupnik je tradiční polévka s masem, kroupami a bramborami. V Polsku mají i několik specialit, například slaninu pečenou se sušenými švestkami nebo vařený hovězí jazyk podávaný s povidly. Pasztecik szczeciński je štětínská rarita; jedná se o smaženou koblihu, ve které se ale místo marmelády nachází silně kořeněná masová směs.
V téměř každé polské lednici byste rovněž našli lahev vodky a k ní velkou sklenici nakládaček. Tato kombinace, která mimochodem perfektně funguje i na kocovinu, rozhodně stojí za vyzkoušení.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 19 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Exotická ingredience jménem fazole tonka: Při zpracování zastudena chutnají po medu, za tepla připomínají vanilku
Dirty Martini Pasta: Těstoviny s chutí slavného drinku vás dostanou kombinací slaných oliv, voňavého citronu a výrazné gorgonzoly
Herce Lukáše Hejlíka žena doma k vaření moc nepouští, ale dokonalé italské dýňové rizoto má „povoleno“