Mátový sirup (i pro diabetiky)
Domácí mátový sirup můžeme použít do minerálky, vody i do čaje. V létě s ledem nádherně osvěží, v zimních pliskanicích je skvělým pomocníkem při nachlazení, kašli, či bronchitidě. S vhodně použitým sladidlem ho mohou i diabetici.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 12 790 kJ / 3 057 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,28 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 14,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 757,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Samozřejmě čím víc máty, tím lépe, toto je základní množství suroviny na litr vody, méně určitě ne.
Na fotce je teprve dnes (v den psaní receptu) čerstvě připravovaný sirup.
V tomto receptu je ideální využít stonky i květy, pokud sušíme nebo mrazíme jen listy.
Na fotce vidíte, že 70 g stonků je opravdu málo, protože dost váží.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
31. 8. 2010 19:02
Spagetko, to o tom mátovém plevelu jsem psala já - fotečku přidávám, aby kuchařinky věděli, jak máta venku roste. Babky kořenářky radí, že nejlepší je používat bylinky těsně před rozkvětem, to obsahují nejvíce silic. Ale o tom, jak je to s mátovým květem, já nic nevím. Ale bodík přidávám.
31. 8. 2010 18:03
děkuji, mátlo mě to "pak", nějakou mátu tam ještě mám a pěkně kvete,tak to musím vyzkoušet, škoda že dnes tak prší, to se mi nechce lézt do záhonu.
31. 8. 2010 09:15
Bety - je to už srozumitelnější? Bez sterilace vydrží v lednici v pohodě řádově několik týdnů, já ale dělám několik litrů pro své okolí, raději něco steriluju něco daruju bez sterilace. Jinak letos jsem si poprvé ověřila, že konzervační prostředek až tak nutný není, vloni jsme si dala stranou 3 lahve, které jsem sterilovala bez něj a letos v březnu byly naprosto o.k., takže už ho letos nedávám.
Jinak ten prostředek dáš do sklenice před uzavřením a sterilací.
Už je to lepší k pochopení?
Jinak ten prostředek dáš do sklenice před uzavřením a sterilací.
Už je to lepší k pochopení?
31. 8. 2010 08:53
Zaujal mě tento recept, ale trošku nerozumím postupu:
Pak přecedíme a buď necháme v lednici nebo můžeme i sterilovat při 85 °C asi 15 min - pak ještě přidáme konzervační prostředek dr. Oetkera. (hodí se, pokud máme větší množství hlavně máty).
Nevím jak přidat konzervační prostředek po sterilování prosím o upřesnění a děkuji
Pak přecedíme a buď necháme v lednici nebo můžeme i sterilovat při 85 °C asi 15 min - pak ještě přidáme konzervační prostředek dr. Oetkera. (hodí se, pokud máme větší množství hlavně máty).
Nevím jak přidat konzervační prostředek po sterilování prosím o upřesnění a děkuji
24. 1. 2010 20:08
mátu mám jak plevel,tak uložím a vyzkouším.
24. 11. 2009 15:56
Gábi, mám ji taky přes zimu v květináči a taky se mi to stalo. Bylo mi řečeno, že máta musí na zimu být silná a dobře zakořeněná, aby vydržela a hlavně nesmí ofouknout a nesmíš ji moc přelévat nebo naopak vy schnout. Nejlépe v trochu chladnější místnosti a tak jednou za 3 týdny ji i malinko zkropit a dát slabounkou dávku hnojiva (fakt jen mírnou). Na jaře pak vrátit na záhonek, aby se znovu zrekreovala, nečekej ale žádný velký výnos, já mám 8 rostlinek ve 4 květináčích. Jo a při trhání použij radši nůž nebo nůžky a snaž se zachovat aspoň 1 pár lístků (radši 2].
Stejně mám i libeček takto a další, už si zvykly ...měla jsem i šalvěj, tu mi muž při úklidu omylem vysypal do popelnice....
Stejně mám i libeček takto a další, už si zvykly ...měla jsem i šalvěj, tu mi muž při úklidu omylem vysypal do popelnice....
24. 11. 2009 15:49
Tak toto mi taky uniklo, ale už ukládám Chci se zeptat, mám mátu v květináči a už poněkolikáté se mi stalo, že mi začaly odspodu hnědnout a usychat lístky. Nevíš, co s tím
24. 11. 2009 10:07
Můžu jen doporučit, teď když jsme byli nachlazení, vyypili jsme v čaji další sklenici a musím říct, že příští rok musím udělat daleko víc, jen té máty mám strašný nedostatek ....
24. 11. 2009 09:21
Jsem tu pouze pár dní a nestačím se nabažit, co je zde inspirace.Tuto určitě příští rok zkusím
23. 11. 2009 23:15
Teda, že jsem tohle neviděla dřív...ukládám pro příští rok
23. 11. 2009 22:51
Śmankote, to jsem vůbec neviděla!!
17. 8. 2009 18:50
Jejda, já nedala bodík! Už napravuji
15. 8. 2009 21:00
Špagetko, tímto receptem jsi mi udělala velkou radost. Mátu mám, část mi teda manžel sejmul sekačkou, ale snad mi tam něco zbylo i na sirup. Ukládám a vyzkouším.
15. 8. 2009 18:27
Také by se mi hodil mátový sirup mátový čaj piju běžně a vůbec bylinkové čaje mám ráda a piju je léta, jen se musí umět správně míchat i dávkovat a správně používat. Asi mi nikdo neuvěří, ale já do 18 let snad ani nepila doma černý čaj. Maminka nám vařila čaje snad ze všech druhů bylin, ovoce a lesních plodů..a také nás jimi léčila..Dávám bodík
15. 8. 2009 14:49
Právě kvůli tomuto receptu pociťuji velký nedostatek máty a vím, že tu někdo psal, jak ho štve, že se mu máta množí jak plevel. Určitě tohle vyzkoušejte, já dělám pravidelně nejméně 10 litrů sirupu, něco pro sebe, jinak rozdám a jako lék v zimě je naprosto jedinečný. A i jako dárkem potěšíte. Jinak je skvělým základem pro mojito
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 2 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 5 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 7 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 10 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Domácí šunková pěna
Hanicka81 uvařila před 2 minutami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
tomekat uvařila před 48 minutami
Spaghetti alla Carbonara
tomekat uvařil před 49 minutami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
Nat_Nemcova uvařila před 57 minutami
Grilované makrely
mkab uvařil před 1 hodinou
Jahodové řezy
Soninka uvařila před 3 hodinami
Kuřecí plátky na sušených rajčatech, bylinkách a česneku
Ivapur uvařila před 3 hodinami
Polévka z mladého zelí
terezaST uvařil před 3 hodinami
Babiččin perník
horackovapetra uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Další recepty
Tématické fráze: mata recepty recepty z máty šalvějový sirup za studena recept šalvějový sirup recept mátová šťáva šalvěj sirup recept recepty pro diabetiky šalvejový sirup za studena mata recept domácí šalvějový sirup recept na šalvějový sirup stava z maty recepty máta zázvorový sirup za studena domácí sirup ze šalvěje recept na sirup ze šalvěje sirup z šalvěje šťáva z máty peprné recept zázvorový sirup za studena recept nápoje pro diabetiky
Suroviny: máta, cukr krystal, kyselina citronová
Mátový sirup (i pro diabetiky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q0ml
30 názorů