Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče)

Připravte tyto výborné koláče z kynutého těsta. Naplníte je dvěma druhy náplní, posypete žmolenkou a můžete péct. Z tohoto těsta lze připravit i chodské koláče, rohlíčky a další dobroty.

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

75 min (45 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 80 kusů

60-100 dvojctihodných koláčů- dle velikosti

80kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 900 kJ /
6 907 kcal
Bílkoviny161,90 g
Tuky202,26 g
Vláknina38,20 g
Cholesterol 1,14 g
Sodík 2,28 g
Sůl5,60 g
Sacharidy1 090,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud zaděláváme ručně, necháme suroviny určitou dobu na stole, aby přijaly pokojovou teplotu (můžeme přes noc). Krok 2: Pokud zaděláváme těsto v domácí pekárně, řídíme se pravidlem nejdřív tekuté, potom sypké suroviny a nakonec droždí. Krok 3: Do mísy vsypeme mouku, uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko, vsypeme lžíci cukru a přidáme rozdrobené droždí. Mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Nebo ho můžeme udělat i vedle v hrnku z 200 ml mléka, lžičky cukru, mouky a droždí. Krok 4: Po vzejití kvásku přidáme žloutky, citronovou kůru, muškátový oříšek, zbylý cukr, sůl, rozpuštěný teplý tuk (nesmí být horký) a mícháme. Dle potřeby přidáváme mléko, až vznikne jemné, hladké a nelepivé těsto (nesmí být tuhé). Krok 5: Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo (vykynuté zdvojnásobí svůj objem). Krok 6: Vykynuté těsto přendáme na vál, rozdělíme ho na 3 díly a z každého nakrájíme 20 stejných kousků. Kousky povytáhneme na placičky, na každou položíme náplň, placičku dobře uzavřeme a položíme na plech spojem dolů. Klademe je dále od sebe, neboť ještě při pečení dost nabydou. Krok 7: Troubu včas rozehřejeme na 175-180 °C. Krok 8: Koláčky necháme pár minut nakynout. Poté uděláme do každého koláčku skleničkou důlek, okolo potřeme vejcem, do důlku dáme další náplň (vždy jinou, než je uvnitř) a posypeme hojně žmolenkou. Krok 9: Žmolenku připravíme tak, že všechny suroviny smícháme a promneme v prstech, dokud se nezačnou drobit. Koláčky pak necháme ještě asi 5 minut kynout. Krok 10: Koláče vkládáme do horké trouby a pečeme do zrůžovění (doba pečení záleží na velikosti koláčků). Horké koláče přendáme ihned z plechu pryč, na horkém vysychají.

TIP: Jak připravit dokonalé dvojctihodné koláče

Zveřejněno 28. 9. 2009

Poznámka autorky mirca75

Z tohoto těsta jdou dělat koláče moravské (dvojctihodné), chodské (velké kulaté), martinské rohlíčky, plněné buchty, dukátové buchtičky, šátečky vázané, záviny...

Koláče z tohoto těsta zůstávají i na druhý den vláčné a nevyschlé.

Těsto mám po babičce-ta ho převzala z kuchařky a mírně upravila ( doplnila o muškátový oříšek)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mQK9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mQK9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Miruš, tak už jsou v oblíbených, přesně takové jsem hledala, máš je tu nejhezčí. Při nejbližší příležitosti vyzkouším. :yes::-p;-)

perfektní moc jsem si pochutnal jako od moji již mrtvé mamči:-D

Janaerikmarie:-)děkuju za pěknou fotečku;-)-hned bych si jeden,dva kousky nabídla:-p.Jukni taky mezi nás na pokec;-).Koukala jsem,že tu máš dost foteček a vždycky moc pěkných a jedlých:-p.

Jani73:-)díky za pochvalu:-8 i za upozornění.Není to ale poprvé,co jsem měla své jídlo v jiné kategorii,než do jaké jsem ho dala:-S.No nic,už jsem to opravila a ještě jednou díky;-).

Tak už je to spraveno:yes::yes::yes::yes::yes:

Miri koláče jsou krásné dávám bod:yes:, ale proč jsou v Zeleninových jídlech ?

Miru, krásné!:-O;-) Moc se ti koláče i šátečky povedly.:-8 Sladké moc často nesnídám, ale u těchto dobrot bych udělala vyjímku.:-)) Už teď mám v plánu, že si ráno ke kafi dám aspoň ten chleba s máslem a marmeládou.:-p Boďka!:yes:

Miruš, já už nemám co dodat. Mám uloženo, kdybys vložila recept před čtrnácti dny, mohl jsem vyniknout na příborskou pouť;-). Těsto určitě vyzkouším:yes:. Posílám zasloužený 11. bodík. :-!:-)):yes::yes::yes:

Mirčo :yes::yes::yes: Ty jsou jak od mojí babičky. Jsi 1***
Koukám - ňák nám těsto vykynulo, je ho plná světnice .... :-D:-D +;-)

Nevím,co jsem udělala za chybu,že je to tam 2*

NO,to je nádhera,hned bych si dala ke kávě.Právě jsem dorazila z práce a ty koláčky nemají chybu.Uplně polykám na prázdno.Asi o víkendu udělám.Jak jste udělala ten šáteček rohama dovnitř.Díky .

NO,to je nádhera,hned bych si dala ke kávě.Právě jsem dorazila z práce a ty koláčky nemají chybu.Uplně polykám na prázdno.Asi o víkendu udělám.

fiiiha:yes::yes:+

Moc krásné koláčky.Moje maminka pochází z Hané a dělávala podobné malinké jednohubkové koláčky s povidly nebo s tvarohem.To vše už je moc dávno a já sama jsem se ještě do nich za tu dobu co jsem vdaná nepustila(už je to 22. let.).Bude to asi tím ,že nejsem zrovna na pečení dělaná,:-) ale podle tohodle postupu to jistě zkusím.Dávám bodíka a ukládám si do oblíbených.Děkuji.:yes::yes::yes:

To těsto znám, nebo aspoň hodně podobné, jen místo hery používám olej. Je vynikající, dobře se s ním pracuje a Miruš, ty šátečky nemají chybu! Vidím dobře? je to vlastně čtverec a rohy dovnitř? Máš plus ode mne.;-):yes::yes:
Strašně se mi líbí tvá vynalézavost, jak jsi vlastně víčkem ukázala, kolik je těsta:-)

Tématické fráze:
posvícenské koláče, martinské koláče, moravské koláče s tvarohem a povidly, posvícenský koláč, posvicenske kolace vazane, posvícenské vázané koláče, posvícenské koláčky, martinské koláčky, posvícenské koláče bez kynutí, posvícenské koláče recept, recept na posvícenské koláče, vázané koláče, jemné posvícenské koláčky, janiny posvícenské koláčky, koláče posvícenské, tvarohový koláč s povidly, posvícenské tvarohové koláče, posvícenské koláče kynuté, kulaté posvícenské koláče, martinské rohlíčky

Suroviny:
mouka polohrubá, žloutek, droždí, tuk, cukr krupice, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, mléko, ořech muškátový, mák, tvaroh, ořechy, povidla švestková, tuk hera, mouka hrubá, cukr krupice, cukr vanilkový, vejce, rum

Přidat fotografie receptu