Čočka na kyselo
Čočka se tradičně připravuje na Nový rok, aby se v domácnosti udržely peníze. Na čočku proto nesmíte zapomenout ani letos. Pokud nechcete experimentovat, vsaďte na klasiku - čočka na kyselo. Přidejte sázené vejce, slaninu a cibuli, no zkrátka lahoda!
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 21 541 kJ / 5 149 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 275,26 g |
Tuky | 311,73 g |
Vláknina | 103,65 g |
Cholesterol | 1,80 g |
Sodík | 6,37 g |
Sůl | 15,05 g |
Sacharidy | 262,40 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
31. 1. 2022 19:51
28. 11. 2019 22:21
28. 11. 2019 21:15
28. 11. 2019 21:12
28. 11. 2019 12:41
7. 2. 2017 20:15
2. 3. 2016 14:54
2. 3. 2016 14:48
Tlakový hrniec, namočená šošovica a 15 min v tlakovom hrnci je veľa.
Vyliať vodu po varení...no, šošovicu zlievam jedine vtedy, keď ju používam na šalát, tam je tekutina nežiadúca. N a iné jedlá potrebujem nejakú tekutinu, tak ju nebudem zlievať.
Ale každý nech si robí, ako uzná za vhodné, nie?
2. 3. 2016 14:00
Namáčení čočky
Čočka nepatří mezi luštěniny, které by potřebovaly dlouhé máčení, postačí klidně 2 nebo 3 hodiny. Pokud ji však necháte namočenou i delší dobu, nic se nestane. Vlivem máčení luštěnina změkne a proces vaření bude o poznání rychlejší a čočka měkčí. Po máčení opět čočku propláchněte. Potřebujete-li vařit čočku co nejrychleji a vyhnout se procesu namáčení, můžete zakoupit čočku již předvařenou.
Samotné vaření čočky
Pokud jste absolvovali veškeré předchozí kroky, samotný proces vaření čočky je nejjednodušší záležitostí. Propláchnutou čočku zalijte čistou vodou v trojnásobném množství vody (na hrnek čočky tři hrnky vody). Necháme přivést do varu a vaříme do té doby, než bude čočka úplně měkká a připravená ke konzumaci. Předem se čočka nesolí ani nekoření. Pokud chcete mít čočku uvařenou co nejrychleji, můžete použít i tlakový hrnec. V takovém případě bude po 15 minutách vaření hotovo. Poté, co máte čočku takto uvařenou, můžete vylít vodu (nebo ji použít pro další zpracování třeba na polévku) a čočku používat dále dle konkrétního receptu. Je na vás, připravíte-li si čočku na jíšce se slaninou, čočkové karbanátky, čočkový salát nebo zcela jiný pokrm.
2. 3. 2016 11:31
Simona Skolakova z 11.2.2010 - luštěniny se mají opravdu vařit ve stejné vodě, v níž byly namočeny, jinak je zbavíme zdraví prospěšných látek jak to píše Spagetka z 11.2.2010
Radek ze 14.3.2011 - naprostý souhlas
eraserhead z 9.2.2011 - souhlas s tím, co se týká dochucovadel
MoniqueLaMutti z 11.4.2013 - čočka se namáčí na 2 a více hodin, klidně na 12 i 24hod.(je uvedeno i na obalu čočky), naklíčí, ale nerozpadne se, jen je rychle uvařena, to je snad pochopitelné, je třeba přemýšlet a nevyhazovat pak jídlo do koše
Pěknou fotku má Eliza a Tom Beyk, na některých fotkách je vidět, že se vařila čočková polévka, ne čočka nakyselo.
11. 3. 2014 12:33
Takže ještě jeden bodík
Povedlo se a bylo dobré + foto
18. 1. 2014 19:31
18. 1. 2014 10:18
Stará Hlušcová: bych chtěla vidět jak vaříte vy! I když pod svícnej je největší tma,že??????
16. 9. 2013 08:45
16. 9. 2013 08:33
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 6 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 10 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Právě bylo uvařeno:
Libečková polévka
Jasol uvařila před 7 minutami
Jednoduchý jahodový dort
LenkaHaas uvařila před 51 minutami
Dýňová polévka se zázvorem a kari
Akninah uvařila před 2 hodinami
Zapečené kotlety se smetanou
petula177 uvařila před 2 hodinami
Kuřecí s chřestem na cidru
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Pajaja uvařila před 2 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Fitulka uvařila před 3 hodinami
Vepřové nudličky na hořčici
Adena uvařila před 3 hodinami
Slaný koláč
Fijolkauwu uvařil před 3 hodinami
Francouzský hruškový koláč
Viera19@seznam.cz uvařil před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Luštěniny obsahují cenné živiny, včetně pořádné dávky bílkovin. A když nás nadýmají? Snadno tomu předejdeme
Jak uvařit čočku nakyselo. Příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Další recepty
Tématické fráze: cocka na kyselo čočka na kyselo podle babičky čočka na kyselo recept čočka recept recept čočka na kyselo cocka recepty jak dlouho varit cocku recept na čočku na kyselo jak se vaří čočka čočka nakyselo doba vaření čočky čočka recepty cocka na kyselo varime cocku čočka doba vaření příprava čočky jak se dela cocka čočka na sladkokyselo vařená čočka na kyselo čocka na na kyselo
Suroviny: čočka, sádlo, cibule, mouka hladká, ocet, sůl, koření polévkové, vejce, slanina, cibule, salám
Čočka na kyselo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zvvr
59 názorů