Co si připravit na Nový rok k obědu? Nejoblíbenější novoroční jídla z čočky
Po všech těch vánočních dobrotách a silvestrovském hodování nastává první den v novém roce. Na Nový rok se vaří tradičně pokrmy z čočky. Říká se, že je to proto, abychom měli dost peněz. A s čočkou to je opravdu trefné - pokud ji budeme často vařit, určitě ušetříme.
Čočka - výživná a levná
Čočka je totiž výživná a přitom levná. Navíc chutná a oblíbená. Do jídelníčku ji proto můžeme zařazovat co nejčastěji. Výhodou je, že čočku budeme mít rychle uvařenou i bez namáčení, na rozdíl od dalších luštěnin. A pokud sáhneme po červené čočce, bude její příprava ještě rychlejší. Navíc červená čočka je velmi dobře stravitelná a doporučuje se na přípravu jídel pro malé děti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejoblíbenější novoroční jídla z čočky
Mezi nejoblíbenější a nejrychlejší pokrmy z čočky patří čočka nakyselo, čočková polévka a čočkové karbanátky. Když něco z těchto jídel připravíme k novoročnímu obědu, určitě budeme mít úspěch a ještě nám zůstane dostatek času na pěknou procházku. Hnědou čočku doplňujeme obvykle majoránkou a česnekem, ale v případě červené čočky často sáhneme po třech surovinách, které ještě více podtrhnou a zvýrazní její barvu - jsou to mrkev, dýně Hokkaido a koření Kari.
Čočka nakyselo
Tento oblíbený pokrm posypeme osmaženou cibulkou a podáváme s vajíčkem - buď uvařeným nebo připraveným na způsob volského oka. Dále přidáme sterilované okurky a kdo chce, doplní čočku ještě uzeninou, nejčastěji osmahnutou na tuku.
Čočková polévka
Čočkovka je jednou z nejoblíbenějších polévek a mnoho z nás ji má spojenou se svým dětstvím. Stejně jako v případě dalších polévek má každá rodina svůj recept, který nejraději vaří. K zahuštění můžeme použít nastrouhanou syrovou bramboru, kterou v polévce povaříme, nebo malé množství jemných ovesných vloček.
Čočkové karbanátky
Uvařená a rozmixovaná čočka, stejně jako další luštěniny, je vhodnou surovinou na přípravu karbanátků a různých placiček. Ty už nám zaberou o něco více času než předchozí jídla. Podáváme je teplé s bramborami, s bramborovou kaší nebo s bramborovým salátem. Jsou dobré i studené s pečivem. Můžeme jich část zmrazit pro pozdější použití.
Čočková pomazánka
Pokud nám zůstane menší množství čočky, využijeme ho na přípravu čočkové pomazánky. Čočku rozmixujeme a smícháme s dalšími surovinami. K inspiraci nám poslouží osvědčené recepty na pomazánky od našich uživatelů. Pro děti připravujeme chuťově jemnější pomazánky, pro dospělé pikantnější.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře