Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rohlíkbába - sestra Žemlebáby

Žemlovka, typické české sladké jídlo. V tomto receptu je připravena z rohlíků, s tvarohovou vrstvou plnou rozinek a také s vrstvou podušených jablek se skořicí. Pokud se vám doma sejde víc starých rohlíků, neváhejte ji připravit.

Hodnocení receptu je 5,0 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 472 kJ /
3 937 kcal
Bílkoviny181,09 g
Tuky103,45 g
Vláknina46,35 g
Cholesterol 2,18 g
Sodík 3,73 g
Sůl8,60 g
Sacharidy547,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Polovinu vajec (4) rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky budeme šlehat s tvarohem a z bílků ušleháme sníh. Krok 2: Jablka zbavíme jadřinců - neloupeme. Nakrájíme na tenké plátky. Měkký tvaroh ušleháme se 4 žloutky a 3 lžícemi moučkového cukru. Krok 3: Jablka, rozinky, mletou skořici a 3 lžíce krystalového cukru dáme do pánve WOK a lehce podusíme. Krok 4: Rohlíky nakrájíme na kolečka. Ve větší míse rozšleháme zbylá 4 vejce společně s mlékem. Krok 5: Zapékací nádobu vymažeme máslem a dno poklademe kolečky rohlíků namočených v rozšlehaných vejcích s mlékem. Potřeme vrstvou tvarohové směsi. Krok 6: Pokračujeme vrstvou podušených jablek a rozinek se skořicí - dáme asi polovinu. Následuje další vrstva rohlíků, zbytek tvarohové směsi, jablko-rozinko-skořicová směs. Vše pokryjeme poslední vrstvou rohlíků a co to jde umačkáme. Krok 7: Dáme zapéct do vyhřáté trouby na 180°C na zhruba 40 minut. Těsně před koncem, jakmile zezlátne povrch, pokryjeme sněhovou vrstvou, kterou získáme ušleháním 4 bílků s 1 lžící moučkového cukru. Necháme zezlátnout.

TIP: Jak se dělá žemlovka

Zveřejněno 1. 11. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rohlíkbába - sestra Žemlebáby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZp9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rohlíkbába - sestra Žemlebáby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZp9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Omylem se nám doma sešlo 6 "cihel" toastového chleba, toto množství bychom nesnědli ani za týden a tak jsem jej použila na ZEMLTOUSTKU, jak jsme výtvor pojmenovali, jinak ostatní ingredience byly zachovány. Byla vynikající, báječně se čtverce skládaly do pekáče.... hotovou jsem servírovala ještě s kopcem šlehačky a posypanou strouhanou čokoládou na vaření.

Peťulinka 2. 12. 2011 09:28
Teda jen při čtení se mi zbýhají sliny.:-pTakže běžím do obchodu pro suroviny a jdu vařit.:-DUž se těšííím mňáám:-p:-D:-*

dnes upeču než moji chlapi příjdou ze školy a z práce - bude to mňamka :)) bodík hned posílám :)):-p:yes:

tak uz to mam upeceny,jen to necham zchladnout a vyzkousim...:-);-)

juuuu to se mi vazne libi..jdu to hned zkusit,pritel ma rad sladky jidla...ja sice moc ne..ale to neva dam si takyyyyyy..papapa:-p

Vypadá to velice dobře...to musím zkusit...:yes::-))

Já dělám žemlovku z vánočky,včera na primě dělal něco podobného ital v kuchyni,bylo to zajímavé,posílám bodík:yes:

Otíku, ti šťouralové nějak utichli a to je dobře:yes:. S tvou Poznámkou zcela souhlasím. Já jsem rád, žes mi recept připomněl, určitě ji brzy udělám. Dělám ji podobně, pouze tam mám navíc rum:-p a tím nešetřím;-). Rozinky určitě 24 hodin namočené v rumu, rum dávám i do tvarohu a rumem z rozinek pocákám nakrájené rohlíky. Krásné fotky. Posílám osmý bodík. :-!:-)):yes::yes::yes:

Colombo:-)rohlíkbába-zemlbába,ať se to jmenuje jak chce,ty máš za 1;-).Nebo vlastně né,ty máš za 6-tou boďku;-):-D.Krásné fotečky,hned bych si kousek ochutnala:-p.

Otto;-), tím názvem si mi připomněl, že když byla moje sedmnáctiletá dcera mladší, tak hrozně moc milovala, když zbyly kynuté plněné buchty, nakrájet je na menší kusy a v pekáčku pokapat rumem a zalít vaječnou oslazenou zálivkou a zapéct:-p. Nejvíc jí to chutnalo z povidlových a tvarohových, když jsem pekla buchty, tak jsem jí musela pár dávat na stranu, aby si je mohla zapéct. A říkala tomu zemldědek, i když to s tím nemělo nic společného:-D:-))

U nás máme moc rádi žemlovky co se týče tvarohu a jablek,ale taky s reberborou i se sněhem.:yes:

Já jsem ji dělávala z loupáků nebo když kdysi dávno byly karlovarské rohlíky...Dneska jí už nedělám,nikdo se v rodině po ní neshání,děti odrostly,ale vždycky to byla dobrota...:-p bodík

Otíku, já dávám do této žemlovky meruňky(když je mám) a prokládám pudinkem navíc-někde tu mám na ní recept(žemlovka jako dort)-někdy to můžeš vyzkoušet-velká dobrota. Dávám ti boda a zaslouženého:yes:

Já ji dělám úplně stejně, jen dávám poloviční dávku tvarohu.Vlastně jsem nikdy jinou ani nezkoušela.Jsem zvyklá dělat s rohlíkama.Proto vím že je dobroučká a posílám bodíček.:-)

Určitě hodně zajímavá žemlovka;-):-p:yes:

Tématické fráze:
zemle bába, žemlovka s jablky a tvarohem recept, žemlovka z vánočky s čokoládou, zemlbaba z jablek z rohlíků, semlobaba, jídlo z rohlíku a jablek, zemlbába tvarohová recept, zemlibába, zemlobaba, žemlovka z loupáků, zemlebaba s tvarohem, zemlebaba-recept, zemlbába recept, vynikající žemlovka, zemlebába bez tvarohu, jablkový nákyp zemlebába, zemlbaba na slano, zemlovka s jablkem a snehovou penou, vynikající zemlbaba z vanocky, rohlík a jablko

Suroviny:
rohlík, jablko, mléko, vejce, cukr moučkový, skořice mletá, cukr krystal, tvaroh měkký, rozinky, máslo

Přidat fotografie receptu