Cibule dodává všem jídlům ten správný šmrnc. Co obsahuje a jaké má využití?
Co je cibule? Cibule je víceúčelovou zeleninou, která se běžně používá v kuchyni po celém světě. Je známa pro svou silnou charakteristickou chuť, která dodává všem jídlům ten správný šmrnc. Existuje mnoho odrůd cibulí včetně bílé, červené, žluté a šalotky, z nichž každá má trošku jinou chuť. Pozor ale, nadměrná konzumace cibule může způsobovat žaludeční potíže, nadýmání či pálení žáhy.
Jaké obsahuje cibule vitamíny?
Cibule mají řadu zdravotních výhod. Obsahují antioxidanty, vitamíny C a B6, vlákninu a minerály, jako je draslík. Pravidelná konzumace cibulí může pomoci snížit riziko některých onemocnění, včetně srdečních chorob, a také podporuje imunitní systém. Navíc, třeba taková cibule s medem je výborná proti kašli a nachlazení, pro zmírnění bolesti v krku nebo pro léčbu pokožky.
Využití v kuchyni
Cibule jsou nepostradatelnou součástí mnoha kuchyní a používají se k přípravě různých pokrmů. Můžete je krájet na kostky, kolečka nebo proužky a přidávat do polévek, omáček, salátů, masových směsí i smažených jídel. Tak nebo tak dodávají pokrmům bohatou chuť a aroma. A máte-li rádi domácí suroviny, pěstování cibule je hračka, a to dokonce i ve venkovním květináči.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 6 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 9 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 11 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 14 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pečená bramborová roláda: Nejlepší je plněná směsí uzeného masa a kysaného zelí, před vysušením ji ochrání pečicí papír a sádlo
Hitem internetu jsou tyhle jablečné bochánky podle zkušené pekařky Míši. Voní skořicovým cukrem a jsou krásně nadýchané
Babiččina kynutá bábovka nejen k odpolední kávě. Voní tradicí a chutná po kandovaném ovoci