Jablka jsou doslova nabité vitamínem C. Co všechno z nich lze připravit?
Co obsahuje takové jablko? Zejména vitamín C, železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Kromě toho obsahuje až kolem 90 % vody a také rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Zejména ale právě díky velkému množství vlákniny může vést nadměrná konzumace jablek k bolesti břicha a nadýmání.
Nejoblíbenější recepty z jablek
Díky jablkům jsou dezerty krásně šťavnaté. Nejlépe se doplňují se skořicí, se kterou vytvoří božskou chuť, a pokud jablko nastrouháte do moučníku, krásně zvláční.
- Dezerty: jablečný koláč (s tvarohem, pudinkem, čokoládou apod.), perník, závin, dort, žemlovka, bábovka, jablka v županu (těstíčku) nebo v karamelu atd.
- Další: jablečný ocet, povidla, křížaly, domácí nutella, ovocné kůže, salát s jablky, kompot, smoothie, jablečný čaj, křupavé chipsy ze slupek a další.
Jaké odrůdy jsou v Česku nejžádanější?
Jablka jsou k dostání v mnoha odrůdách, z nichž každá má nepatrně jinou chuť, někdo má rád tužší a křupavější jablka, jiný zase měkčí a jemnější. Mezi nejčastější odrůdy v Česku patří Gala, Golden Delicious a odrůdy skupiny Jonagoldu, méně často se pak vyskytuje v běžných obchodech odrůda Idared.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Nadýchaná pomazánka z červené řepy voní koprem, je rychle připravená a vyjde na pár korun
Holka u plotny radí: Tvarohový závin à la štola zvládneme snadno a chutí nám připomene sváteční moučník
Otevírací doba obchodů na státní svátek 28. října: Kde budete mít s nákupem smůlu a kdo bude mít obchod otevřený