Mnoha staletími prověřený mazanec nesmí chybět na velikonočním stole
Jsme sice ateistický národ, ale některé tradiční zvyky udržují i bezvěrci. Jedním z těchto zvyků je příprava tradičních pokrmů během významných svátků, jako jsou Velikonoce nebo Vánoce. S Velikonocemi se pojí například mazanec, sladké pečivo z kynutého těsta, který se pekl na Bílou sobotu.
Historie a složení mazance
Nejstarší recepty na mazanec jsou známé z 15. a 16. století. Tehdy ještě neobsahoval cukr, protože ten byl drahý. Sladkou chuť zajistila smetana. Mazanec byl zdobený křížem a posypaný mandlemi, vždy podle toho, jak movitá byla žena, která jej pekla.
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Jablkové buchtičky
Přidáno před 4 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 7 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 8 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 9 hodinami
Smetanová mňamka
Přidáno před 9 hodinami