Jak vytvarovat velikonoční mazanec. Nejčastěji má tvar kulatého bochníku
Mazanec, velikonoční bochník, je druh kynutého sladkého pečiva, které se podávalo na Velikonoce. Své jméno má od dávných dob, kdy hospodyně nosily pečivo do kostela pro svaté pomazání, dříve se mazanec nesměl nakrojit.
Mazanec má tvar bochníku, proto se mu přezdívá sladký velikonoční chléb. Jemné máslové těsto je plné rozinek a mandlí. Připravuje se většinou ze stejného těsta jako vánočka. Krajíc mazance (někdy i s máslem) byl sváteční velikonoční snídaní.
Jak vytvarovat mazanec
Připravíme si těsto, které necháme vykynout a přemístíme ho na vál:
- Těsto tvarujeme oběma rukama a hranami dlaní zatlačujeme kraje těsta pod bochník. Povrch mazance se tím uhladí a napne.
- Bochník necháme ještě půl hodiny odpočinout, pak ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a povrch nakrojíme do kříže.
Jak vytvarovat bochníček mazance vám ukáže naše video:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mazanec nemusí mít jen tvar bochníku. Můžeme ho splést do silného copu a smotat do tvaru věnce. Do bochníku můžeme před pečením vložit formičku a do vzniklého hnízdečka dát po upečení barevné vajíčko nebo velikonoční dekoraci.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 13 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 17 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 18 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Čím potřít mazanec, aby se jeho povrch leskl? Potřebovat budeme vejce i máslo
Komentáře