Vejce: Všestranná potravina, která obsahuje spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů
Vejce jsou perfektní surovinou, která má v kuchyni všestranné využití. Výhodou je také jednoduchá příprava a řada prospěšných látek. Co tedy obsahuje vejce? V první řadě spoustu kvalitních bílkovin, vitamínů (B12, A, D a kyselina listová) a minerálních látek (zinek, jód nebo selen) a antioxidantů.
Různé druhy přípravy vajec
Asi nejoblíbenější jsou vejce samostatně vařená natvrdo, naměkko či na hniličko, případně míchaná, sázená či jako vejce Benedikt. Tím však využití vajíček rozhodně nekončí. Vejce totiž v jídle často slouží jako pojivo, takže se hodí do různých placiček (jak zeleninových, tak masových) a k obalování. Vajíčka se také používají téměř do všech sladkých moučníků.
Vejce a hubnutí
Radostnou zprávou je, že se vejce perfektně hodí na hubnutí. Jedno vejce totiž obsahuje až 6 g bílkovin, které pomáhají s budováním svalů a jen přibližně 72 kcal. Díky vysokému obsahu proteinů také vejce pomáhají s pocitem sytosti. Pokud vejce doplníte dalšími kvalitními živinami, máte vydaný a zdravý pokrm během chvilky na stole.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 31 minutami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 57 minutami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 1 hodinou
Ananasové kytičky
Přidáno před 5 hodinami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 7 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset školních svačinek z celého světa: Ve Švédsku frčí tousty s čoko posypkou, v Turecku lodička se sýrem a v Izraeli bamba
Retro okénko: Čevabčiči mělo být podle norem z roku 1964 z pravé svíčkové. V levnější variantě jídelen ho ale nahradilo jiné maso
Vdolky nebo lívance? Bulharské placky mekitsa mají od každé něco. A nejlepší jsou na snídani