Velikonoce jsou hlavní jarní svátky. Připomeňte si tradiční recepty i rituály!
Velikonoce patří mezi naše nejoblíbenější svátky. Je s nimi spojeno mnoho křesťanských i pohanských rituálů, jež se navzájem prolínají, ale jedno mají společné. Jak křesťanské, tak pohanské tradice totiž oslavují obnovování života. Typickými velikonočními pokrmy jsou pečený beránek, nadýchaný mazanec, nebo kynuté jidáše, jež mají připomínat Jidášovu zradu na Kristu. Kromě toho se tradičně dělává také mladé kůzlečí či jehněčí maso a peče se nádivka neboli hlavička.
Na stolech se také objevují první bylinky, na loukách první květiny a celá příroda se po zimě probouzí k životu. Právě kvůli spojení s životem je hlavním symbolem Velikonoc vejce. To jednak slouží jako hlavní surovina mnoha pokrmů, jednak jako dekorace, třeba v podobě kraslic, ale pak také jako dárek, který o Velikonočním pondělí dostávají koledníci. Zkrátka, Velikonoce jsou plné symbolů, rituálů, tradic a tradičních jídel. Stojí za to si je užít!
Předchozí 1 … 3 4 5 6 7 … 17 Další
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová omáčka s pomazánkovým máslem: Tato netradiční ingredience zajistí fantastickou krémovou konzistenci a báječně jemnou chuť
Slavné omáčky: Bílá omáčka Mornay je zřejmě starší než bešamel a nádherně voní po hřebíčku. Příprava je snadná
Jídelní rozmary slavných: Modelka Pavlína Pořízková miluje veganský mac and cheese, který zachutná i masožroutům