4 tipy pro uzení masa: Jak z udírny vytahovat šťavnaté a voňavé pochoutky
Mít vlastní udírnu znamená možnost vyrobit si skvělé uzené maso, klobásy či sýry. Při uzení využíváme teplo a kouř z ohně založeném v udírně. Látky obsažené v kouři masu dodají nejenom barvu a chuť, ale také ho konzervují.
Ideální části vepřového masa vhodné na uzení jsou krkovice, koleno, plec, bůček či žebra. Velikost a vhodný poměr tuku a masa zajistí, že se maso při uzení příliš nevysuší. Trvanlivost záleží na kvalitě, nakládání a správném proležení masa, i na délce uzení a teplotě kouře.
Uzení má tradici u nás i ve světě. Kdejaký venkovský dům měl už v minulém století na zahradě nebo v kolně udírničku, aby bylo kde zpracovávat maso ze zabiječky. A uzenáři se díky svým výrobkům těšili…
Tipy pro správné uzení masa
Máme pro vás několik rad, aby vaše uzené maso bylo opravdu povedené.
- Udírnu před vložením masa musíme dostatečně vyhřát na cca 70–80 °C, aby maso nezčernalo.
- Před uzením maso vždy osušíme, nikdy by nemělo být vlhké.
- V průběhu uzení maso pravidelně kontrolujeme, pokud by syčelo, je v udírně příliš teplo, což může způsobit vysušení masa.
- Hotové maso poznáme nejlépe podle barvy. Jestliže maso vytáhneme příliš brzy, bude hotový produkt plesnivět, pokud na něj v udírně naopak zapomeneme, získá hořkou pachuť.
Následující video-recept vás naučí, jak si připravit uzené koleno, aby mělo křupavou kůrku a skvělou barvu.
Těšíme se na vaše zkušenosti, můžete nám je napsat do komentářů. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 1 hodinou
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 15 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 23 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jak naložit maso na uzení? Po vyuzení bude chutnat fantasticky
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Komentáře