7 častých chyb při přípravě zeleninových salátů: Jak na to, aby byly dokonalé
Pod termínem "zeleninový salát" si představíme něco hodně zdravého a plného důležitých živin a vitamínů. A většina z nás si myslí, že by saláty na náš stůl měly patřit častěji. Jenže proč tomu tak není?
Vždyť připravit salát je přece rychlé a jednoduché. Nebo snad ne? Pokud nemáme dostatek zkušeností, nemusí se salát podařit. Naučit se dobrý salát přece jen vyžaduje trochu cviku. Nechte se inspirovat těmi nejlepšími recepty od našich čtenářů.
Časté chyby při přípravě salátů
Poradíme, na co si dát pozor, aby byl výsledek dokonalý.
- Salát není připraven z kvalitních a chutných surovin? V tom případě ani nemůžeme čekat chutný a na pohled lákavý salát. Do salátu nepatří nevzhledná a zvadlá zelenina.
- Salát již není čerstvý a není uložený v chladu? I to se projeví na jeho chuti, někdy může být dokonce zdravotně závadný.
- Salát není dobře ochucený? Je třeba zvolit vhodné ochucení i zálivku. Některé jednoduše ochucené saláty chutnají velmi dobře. K dochucení použijeme bylinky, citrónovou šťávu, trochu soli. Přidáme pár kapek oleje.
- Suroviny na salát nejsou pěkně pokrájené nebo barevně sladěné? Jíme i očima, proto se vyplatí dát si na přípravě záležet.
- Zvolená kombinace surovin není to pravé? Pokud nemáme s přípravou salátů zkušenosti, raději zkoušíme osvědčené kombinace a oblíbené recepty. V jednoduchosti je často krása a ta nejlepší chuť.
- Po konzumaci salátu máme brzy hlad? Salát je vhodné doplnit potravinami s obsahem bílkovin, sacharidů a tuku. Přidat můžeme semínka, ořechy (předem namočené), vejce, sýry, uvařené nebo naklíčené luštěniny. Kdo chce, doplní salát např. kuřecím masem.
- Salátu je nepřiměřené množství? Připravujeme pouze tolik, kolik sníme. Ani málo, ani zbytečně mnoho.
Na závěr pro vás máme videorecept, který vás naučí velmi jednoduchý, ale chutný zelný salát. Můžete vyzkoušet.
Máte nějaké další rady pro přípravu zeleninových salátů? Můžete nám je napsat do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Komentáře