Jak připravit skvělou letní polévku, aneb v hlavní roli cuketa. Vyzkoušejme krémovou. U klasické zeleninové pozor na dobu vaření
Co s dozrávajícími plody cuket? Jednou z možností, jak zpracovat cukety, je uvařit polévku. Cuketa se hodí nejen na krémovou polévku, uvařit můžeme i klasickou zeleninovou, jen opatrně na dobu vaření.
Cuketovou polévkou si doplníme potřebné tekutiny v horkých letních dnech. Zároveň je to kaloricky méně nabité jídlo, a tak ho lze považovat za dietní. Polévka je připravená rychle a jednoduše.
Krémové polévky
Nejprve zpěníme na oleji cibuli a na ni přidáme nakrájenou cuketu. Na krémovou polévku se hodí i přerostlá cuketa. V některých receptech ji doplníme bramborami, česnekem či pórkem. Poté zalijeme vodou či vývarem a uvaříme. Po uvaření rozmixujeme a pro zjemnění lze přidat smetanu. Z koření se do polévky hodí pepř a kari, ale lze kombinovat i s koprem, koriandrem nebo libečkem. Na talíři podáváme s osmaženou slaninou či krutónky.
Zeleninové polévky
Cuketu kombinujeme i s ostatní zeleninou. Jen opatrně, abychom cuketu nerozvařlii, protože je měkká a nepotřebuje dlouho vařit. Proto nejprve vaříme tvrdší zeleninu, jako mrkev, kedlubna, petržel či brambor, a až když je vše téměř měkké, přidáme nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou cuketu. Tu už povaříme jen krátce a poté polévku odstavíme z plotýnky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 21 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Čím se liší přerostlé starší cukety od těch mladých? Jejich zpracování zabere více času, ale i pro ně máme dobré využití
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář
Komentáře