Citron příjemně dochutí mnoho dobrot sladké kuchyně a domácí citronový cukr se hodí mít stále po ruce
Citronová chuť je svěží, výrazná a příjemná. Těžko bychom si bez ní představili některé sladké zákusky, moučníky i cukroví. Ve sladké kuchyni se uplatní nejen šťáva, ale i kůra z citronů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit domácí citronový cukr
Postupů je více, můžeme si vyzkoušet, který nám bude vyhovovat nejvíce.
- Nejrychlejší je dát do misky s cukrem omyté a osušené kousky kůry z bio citronů. Aby se aroma z kůry co nejvíce rozvonělo, nakrájíme ji nebo nastříháme na menší části. Kousky necháme v cukru dva až tři dny, občas směs promícháme. Pak kůru vyjmeme a cukr použijeme běžným způsobem.
- Kromě citronové kůry lze stejným způsobem použít i např. kůru z pomeranče nebo limetky.
- Další varianta: Kůru z bio citronů lze nastrouhat, promíchat s cukrem a usušit.
- Jde to i jinak: Můžeme nastrouhat citronovou kůru, prosypat ji cukrem a napěchovat do malé skleničky se šroubovacím víčkem. Skladujeme v chladu. Kůra se krásně rozleží, nekazí se a máme ji vždy při ruce. Bude se nám hodit hlavně na Vánoce při pečení cukroví, ale i při jiných příležitostech.
- A pokud nám zůstala citronová šťáva, dá se využít na "citronové rozinky". Jsou skvělé do těst, do tvarohových náplní i jen tak - na mlsání.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 1 hodinou
Mandlové šneky
Přidáno před 13 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 14 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Možností k bezodpadovému využití citronů je více, stačí si vybrat. Kromě šťávy a kůry můžete zpracovat i jadérka a mezistěny. Poradíme
Citronová šťáva je skvělá do nápojů a na dochucování ve sladké i slané kuchyni. Jak ji uchovat, aby nic nepřišlo nazmar?
Komentáře