Granulovaný cukr slouží k dekorování sladkého pečiva. Jeho výroba je opravdu snadná, stačí nám pouze tři suroviny
Pomyslnou třešničkou na dortu vždy bývá ozdobení hotového výrobku. A platí to i pro kynuté pečivo, které zdobíme sněhobílými granulkami cukru. Nemusíte ho kupovat, vyrobte si takový cukr s námi doma!
Maličké sněhobílé cukrové granulky, kterými sypeme tvarované kousky ze sladkého těsta ještě před vložením do trouby, pečivo dochutí, ale hlavně výrazně ozdobí. Nejhezčí jsou drobečky (granulky) bílé, ale můžeme je zabarvit vmícháním kakaa nebo trošky gelových barev do cukru a provonět tím, že použijeme cukr vanilkový.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na to?
Opravdu to zvládne zcela každý.
- Přichystáme si pouhé tři suroviny: 50 g cukru (jemný písek nebo cukr moučka), 1 lžičku solamylu, 4-5 g vody.
- Cukr rozmícháme se solamylem a vmícháme vodu.
- Namočenou směs protlačujeme přes dírkovanou odpěňovačku (tato naběračka má několik názvů, ale stačí se podívat na fotografii a pravděpodobně zjistíte, že ji máte doma i vy) na plech s pečicím papírem.
- Granulky uschnou během 1–2 dnů volně na vzduchu, ale rychlejší je usušit je v maličko pootevřené troubě (40 °C / 60–90 minut).
- Hotové granulky hned použijeme nebo je uložíme do dobře uzavíratelné sklenice na později.
- Při použití potřete vykynuté pečivo rozšlehaným vejcem, posypete cukrovými granulkami a upečete.
Je víceméně jedno, jestli dekorační granulky uděláte z cukru písek nebo moučka. Ty z moučkového cukru jsou maličko menší, ale zase sněhově bílé – z pískového cukru jsou bělostné granulky částečně průsvitné, nejsou tolik výrazné.
Závěrečné zdobení je důležité. Kdybychom ho vynechali, hotové dobroty by nebyly zdaleka tak lákavé a atraktivní. Nechte se inspirovat v našem receptáři, jak nazdobit sladké i slané pečivo.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 16 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Pečeme s Ivou: Přesto, že se venku ujímá své vlády zima, nechte svůj domov kvést a vonět - upečte si se mnou šípkové růženky!
Komentáře