Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Z dozrávajících jahod připravujeme různé dobroty, včetně těch na plechu. Mezi nejoblíbenější patří nejen koláče a buchty s drobenkou, ale také lahodné řezy, které naplno využijí atraktivní barvu čerstvých jahod.
Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod, obvykle rozkrojených na poloviny, a želatiny. Kromě té, která je živočišného původu, lze využít želé rostlinného původu, případně agar - o tom, jak se s nimi pracuje, pojednává náš další článek:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jahodové řezy s želatinou
Jahody jsou atraktivní nejen svou chutí, ale i na pohled. Želatinové vrstvy (rostlinné i živočišné) jim dopřejí vyniknout a svou osvěžující chutí nezklamou. Dají se použít jahody mražené i kompotované, ale čerstvé jsou nejlepší. Kromě jahod využijeme i další druhy ovoce (např. kiwi nebo maliny).
Jahodové řezy s tvarohem
Na tvarohové řezy se nám bude také hodit želatina - přidáme ji buď rovnou do tvarohové vrstvy nebo do samostatné vrstvy nad tvarohovou vrstvu, případně do obou vrstev. Pokud připravujeme vrstvu z uvařeného pudinku, do kterého jsme zašlehali opatrně tvaroh, všechny suroviny při šlehání musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.
Mascarpone nebo smetana
Mascarpone a šlehačka, případně i zakysaná smetana, jsou základem dalších řezů, opět doplněných želatinou. Hotové řezy lze zdobit šlehačkou a strouhanou čokoládou. Řezy budou chutné i s pudinkovou jahodovou vrstvou, v tom případě ale již jsou jahody tepelně upravené - tuto možnost volíme především v období mimo jahodovou sezonu, když nemáme k dispozici čerstvé jahody.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nejlepší jahodové knedlíky. Oblíbené recepty z kynutého, tvarohového a odpalovaného těsta
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Desatero - jak zpracovat jahody a připravit z nich oblíbené dobroty
Komentáře