Jak dlouho se vaří kysané zelí? Čas není vše, důležité je i pravidelné ochutnávání
Kysané zelí je skvělým pomocníkem pro naše trávení. Jíst ho můžeme tepelně neupravené – samostatně i do salátů. Stejně tak je velmi oblíbenou přílohou k pečenému masu. Musí se však správně uvařit i ochutit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho se vaří kysané zelí
Takto docílíte výborného a měkkého zelí:
- Kysané zelí propláchněte a vložte do hrnce s osmaženou cibulí. Dolijte vodou tak, aby bylo ponořené a nechte dusit do změknutí. Doba vaření je přibližně 15–20 minut, u červeného i bílého zelí stejně. Čas je orientační, nutné je ochutnávání, záleží totiž nejen na vašem kuchyňském vybavení, ale i na tom, na jakou velikost je zelí nakrouháno.
- Poté stačí zelí slít (pokud v něm zůstalo příliš velké množství vody), zahustit jíškou, nechat povařit a nakonec dochutit cukrem, solí a octem.
- Zelí můžete podávat posypané škvarky či osmaženými kousky slaniny. Spolu s knedlíky je výborné s pečeným či uzeným masem, ale i se zabijačkovými specialitami, např. s jitrnicemi či prejtem.
- TIP 1: Místo jíšky můžete použít k zahuštění bramboru. Stačí ji nastrouhat nebo s minimálním množstvím vody rozmixovat a nechat povařit v zelí.
- TIP 2: Šťávu z kysaného zelí nevylévejte, její pravidelné pití příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Máte nějaký svůj fígl na skvěle uvařené kysané zelí? Podělte se s námi o něj v komentářích. Přípravou karamelizovaného kysaného zelí podle Oldy vás krok za krokem provede náš videorecept. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře