Dušené houby využijeme do mnoha houbových pokrmů. Hodí se také k zavařování ve vlastní šťávě nebo mražení
Dušené houby jsou chutným základem mnoha houbových jídel. Můžeme je také zavařovat nebo mrazit. V období mimo houbařskou sezonu nám skvěle nahradí čerstvé houby.
Houbovou omáčku, smaženici nebo jiné pokrmy bez předem podušených hub neuvaříme. Houby také dusíme před jejich zavařením nebo mražením. Jak správně při dušení postupovat?
- Houby nakrájíme na plátky nebo kousky.
- Propláchneme je na sítu nebo cedníku.
- Vložíme do kastrolu a osolíme.
- Uvedeme k varu. Houby působením soli pustí vodu. Snížíme teplotu.
- Pak při mírné teplotě pod poklicí dusíme asi 15-20 minut. Houby zpočátku pění, poklicí je přikryjeme, až když pěnit přestanou. Tužší houby dusíme déle.
- Hlídáme, aby se houby nepřipálily, v případě potřeby malinko podlijeme vodou.
- Kromě soli můžeme houby ochutit celým nebo drceným kmínem, osmahnutou cibulí, česnekem, petrželkou nebo jinými bylinkami podle účelu použití.
Jak připravit houbovou omáčku z pomazánkového másla
Další článek poradí, jak houby dušené ve vlastní šťávě zavařit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 3 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 6 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 7 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 18 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 21 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyčistit sítko. Jednoduché tipy nám usnadní pracné čištění zanesených otvorů v cedníku či sítku
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře