Jak mrazit fazolové lusky? Jednoduchým postupem si snadno připravíme zásobu fazolek na celou zimu
Zahradní fazole jsou oblíbenou a chutnou zeleninou, která se pěstuje především pro nezralé lusky. Lusky sklízíme postupně, jakmile dosáhnout sklizňové velikosti. Poté je co nejdříve uložíme do mrazničky, aby si zachovaly co nejvyšší kvalitu.
Správně zralé lusky sklízíme od července až do začátku podzimu, v závislosti na termínu výsevu a odrůdě fazolí. Lusky k mražení by měly být sice co nejvíce narostlé, ale zároveň by se v nich ještě neměly tvořit zřetelné fazole. Také tvorba vláken by měla být zatím co nejmenší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrazit fazolové lusky
Postup mražení je snadný a měl by probíhat rychle, abychom zachovali co nejvyšší kvalitu lusků:
- Lusky sklízíme jednoduše utrhnutím, vybíráme co největší, malé ještě necháme několik dnů dorůstat.
- Po sklizni fazole doneseme domů a co nejdříve je zpracujeme.
- Malým nožíkem odkrojíme oba tuhé konečky jednotlivých lusků a poté lusky opláchneme chladnou vodou.
- Necháme je okapat, případně je osušíme.
- Fazolky nakrájíme na stejně velké kousky, jejichž velikost si sami určíme podle plánovaného využití.
- Nakrájené fazolky povaříme v mírně osolené vodě (blanšírujeme). Doba varu by se měla pohybovat od 2–5 minut. Díky blanšírování si fazolky zachovají pěknou barvu.
- Hned po krátkém uvaření fazolky zchladíme ve studené vodě, do které jsme přidali kostky ledu.
- Zchlazené fazolky necháme okapat a osušíme je.
- Narovnáme je do mikrotenových sáčků a uzavřeme. Jednotlivé dávky by měly odpovídat potřebnému množství pro jedno jídlo.
- Poté sáčky s nakrájenými fazolemi uložíme do mrazničky a necháme zmrazit.
- Odebíráme podle potřeby a využijeme např. do polévek, omáček, salátů, na pizzu i do zapékaných jídel.
Tip: Některé hospodyňky fazole před mražením nepředvářejí, pouze je nakrájí a rovnou zmrazí.
V následujícím videu se můžete podívat na ukázku vaření z fazolových lusků. Scezené fazolky opékáme na orestované slanině, přidáme k nim česnek a bylinkovou kostku, pak společně dusíme a podáváme buď jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 7 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 10 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 11 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Opékání či restování masa tak, aby si udrželo šťavnatost a zůstalo křehké i chutné, má svá pravidla
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře