Druhá postní neděle: Připravte si s námi pražmo nebo některou z obilných kaší
Sváteční dny Velikonoc a období před nimi provází řada často již zapomenutých rituálů, zvyků a obyčejů. Vznikly sloučením a provázáním křesťanských a pohanských zvyků a tradic. Druhá postní neděle se nazývala Pražná nebo Sazometná.
Co je pražmo
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit pražmo
Postup nás může inspirovat i dnes:
- Obilky namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Obilky namáčíme neloupané, tedy s klíčkem uvnitř.
- Pak je každý den propláchneme a na teple necháme ve vlhku vyklíčit.
- Naklíčené obilí zvolna restujeme na pánvi na trošce tuku.
- Pražením získá obilí příjemnou chuť.
- Ochutíme solí, pepřem, jarními bylinkami.
- Dětem můžeme pražmo ochutit jako kaši cukrem, medem, skořicí a doplnit sušeným, kompotovaným nebo čerstvým ovocem.
- Dnes se podobné pokrmy vaří pro jarní očistu organismu.
Proč je neděle „sazometná“
Název souvisí s jarním úklidem, očistou obydlí, vymetáním komínů a kamen, které bylo (a zůstává) životně důležité tam, kde se v kamnech topí. Zvláště v chalupách s doškovou nebo šindelovou střechou. Kominické řemeslo bývalo velmi ceněné a vážené.
Jaké další postní pokrmy mohou nahradit pražmo
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 10 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 11 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Komentáře