Jak tvořit ozdoby z ředkviček. Stačí k tomu malý nožík
Ředkvičky a jejich krásně červená slupka, bílý vnitřek a kulatý tvar lákají k tvoření červenobílých ozdob na nářezové mísy nebo slané dorty. Svěží barevnost celou kompozici rozsvítí, přitom stačí použít jen několik ředkviček.
Používáme pevné a kvalitní ředkvičky s nepoškozeným a pěkně zbarveným povrchem. Můžeme u nich ponechat část natě a dokonce i kořínek, pokud to vyhovuje zvolenému zdobení. Výhodou je, že ředkvičky jsou snadno dostupné a levné.
Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé…
Jaké ozdoby z ředkviček připravujeme
Máme pro vás několik tipů:
- Myška: nať odstraníme až na malý kousek, který bude znázorňovat čumáček, kořínek ponecháme (bude to ocásek). Nožíkem seřízneme „bříško“, aby myška nepadala, vyřízneme malinká očka, za nimi vytvoříme 2 zářezy. Ouška vyrobíme z tenkých půlkoleček menší ředkvičky a vložíme do zářezů.
- Tulipánek: potřebujeme ředkvičky podlouhlého tvaru. Od špičky ředkvičku nařízneme (ale nedořízneme) jako šestidílnou hvězdičku. Ponořením do ledové vody ředkvička nabobtná a lístečky se rozevřou. Tulipánky můžeme napíchnout na párátka.
- Růžička: kulatou ředkvičku po obvodu směrem ke stonku nařízneme 3–4krát a v další řadě přidáme opět 3–4 zářezy. V ledové vodě se lístky rozevřou. Hotové růžičky můžeme napíchnout na párátka. Podobně jsme v létě krájeli jahody. Růžičku mohou vytvořit i pokročilí: z tenoučkých plátků ředkviček ji stáčí podobně jako z marcipánu. Spodek růžičky zajistíme párátkem, aby se nerozvinul.
- Soudek: kolem omyté ředkvičky vytvoříme asi 6 mělkých rovnoběžných zářezů, stejnoměrně vzdálených. Pak střídavě jeden proužek červené slupky necháme a druhý sloupneme tak, aby zůstaly 3 červené a 3 bílé pásky kolem dokola. Okraje seřízneme do roviny, aby tvar více připomínal soudek.
- Vějířek: ředkvičku nakrájíme na několik tenkých plátků tak, aby řezy sahaly přibližně do ¾ bulvičky. U špičky nekrájíme. Nyní plátky vějířovitě rozhrneme.
To je jen několik možností, které zvládne i začátečník. Hezky ozdobit slaný dort nebo nářezovou mísu není žádná věda. Ze zbytků a odkrojků ředkviček můžeme připravit pomazánku jako v našem videu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře