Sádlové cukroví: Babiččiny výtečné sádlovky o Vánocích rozhodně nesmí chybět
Toto cukroví má mnoho názvů. Můžete je znát jako sádlové nebo důlkové koláčky, sádlovky, sádlová očka či sádlové cukroví. Vždy však jde o jednu a tu samou dobrotu. Cukroví s obsahem sádla se přímo rozplývá na jazyku.
Na některé původní recepty pečené našimi babičkami se postupně zapomíná. Mezi ně patří také sádlové koláčky. Přitom jsou chuťově skvostné a velmi snadné k přípravě. Přesvědčte se sami a připravte si alespoň jednu várku pro nadcházející čas.
Mohlo by vás zajímat
Jak na babiččiny sádlové koláčky
Oprášili jsme rodinný receptář a přinášíme vám recept na babiččiny sádlovky:
- Potřebujete: 120 g sádla, 150 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 300 g kakaa a špetku soli. Pokud chcete mít tmavé i světlé sádlovky, ve druhém těstě vyměňte kakao za 20 g vanilinového cukru.
- Všechny ingredience smíchejte dohromady a vypracujte hladké těsto.
- Sádlo mějte připravené v pokojové teplotě, aby se vám s ním dobře pracovalo. Používejte sádlo v kostce, je pevnější oproti tomu v kelímku.
- S těstem lze ihned pracovat, v případě odložení do lednice budete muset čekat na jeho změknutí. Tvarujte menší kuličky (cca 10 g), skládejte je s větším rozestupem (pečením nabydou) na plech vyložený pečicím papírem. Do každé z kuliček udělejte hlubší důlek obráceným koncem vařečky pro náplň nebo jen zatlačte do jejího středu ořech či mandli.
- V každé rodině se sádlovky plní jinak. Pokud budete plnit důlky před pečením, marmeláda může vytéct, především ale ztvrdne. U nás se vždy plnily až upečené a vychladlé sádlovky.
- Pečte v předem vyhřáté troubě při 160 °C po dobu 15 minut. Hotové cukroví se nejlépe pozná zespodu, kde je lesklé a jemným dotykem se dá posunout po plechu. Na omak totiž toto cukroví působí nedopečeně a je matné. Nakonec je poprašte moučkovým cukrem.
Nenechme tento druh cukroví zmizet z našich stolů. Je dokonalé a jeho chuť nejednoho z nás vrací ve vzpomínkách ke chvílím s babičkou. Sádlové cukroví pečte nejpozději týden před svátky, aby koláčky vtáhly vlhkost marmelády a změkly. Zkuste je podle našeho videoreceptu:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 5 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 6 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Cukroví ze sádla: Dokonalé sádlovky jako od babičky, netradiční vanilkové rohlíčky nebo vláčné perníčky chutnají skvěle
Domácí moučkový cukr vykouzlíte během chvilky. Jak na to? Videonávod vám poradí
Jak uvařit hrušková povidla podle našich babiček. Vyzkoušejte je bez cukru
Komentáře