Jak naložit zbylé žloutky a k čemu se hodí
Zůstaly vám nespotřebované žloutky? Můžete je zpracovat na další pečení (například do lineckého těsta, do krémů, do žloutkové pěny) nebo je naložit a vytvořit z nich originální žloutkové koření, které ozvláštní některé pokrmy.
Zbylé žloutky se nakládají do soli a cukru, pak se suší v teplé troubě. Netradiční recept se dostává do povědomí lidí a využívá v moderní gastronomii. Naložené žloutky jsou výrazně slané, proto jsou vhodné spíše jako koření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na nakládané žloutky
Nakládají se po dobu 4 dnů a jsou výbornou alternativou k sýru. Potřebujeme 6 žloutků, 300 g cukru krupice a 500 g soli.
- Cukr a sůl smícháme a polovinu vysypeme do dózy.
- Špičkou vejce vytvoříme do vrstvy 6 důlků a do nich vložíme žloutek z rozklepnutého vajíčka.
- Zasypeme druhou půlkou směsi, dózu uzavřeme a vložíme na 4 dny do ledničky.
- Po odležení vytáhneme opatrně žloutky, opláchneme je pod studenou vodou, osušíme a položíme na plech s pečicím papírem.
- Plech vložíme do trouby a sušíme asi 2 hodiny na 65 °C. Necháme vychladnout.
- Žloutky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě. Používáme je strouhané na saláty, na těstoviny, na chlebíčky nebo do polévek.
Čočkový salát s vejci
Připravte si výborný čočkový salát s vejci podle našeho video-receptu a zkuste ho posypat strouhaným nakládaným žloutkem:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře