Jak poznat správně zralý ananas a jak ho snadno naporcovat. Oblíbenou cizokrajnou pochoutku oceníme i v naší kuchyni
Čerstvý nebo raději v plechovce? Koupit si ananas v plechovce se může zdát snazší a pohodlnější, než když si připravujeme k jídlu čerstvý plod. Jenže když víme, jak na to, poradíme si hravě a rychle i s přípravou čerstvého ananasu, který je určitě zdravější.
Jak poznáme správně zralý ananas
Při nákupu je důležité vybrat správně zralý kus - toto ovoce nám totiž doma již „nedojde“. Pokud byl ananas sklizen v nedostatečné zralosti, je kyselý a má nižší obsah výživných látek.
- Správně zralý ananas příjemně a svěže voní.
- Plod ananasu by měl být pevný - pokud je příliš měkký, znamená to, že je přezrálý.
- Spodní část by měla být žlutá nebo nažloutlá.
- Listy by měly být tmavě zelené a bez hnědých nebo plesnivých skvrn.
- Středové listy by měly jít snadno utrhnout.
Mohlo by vás zajímat
Jak skladovat ananas po nákupu
Ananas neskladujeme v ledničce, ale uložíme ho do chladna. Teplota nesmí klesnout pod 5 °C, ideální je 10–15 °C.
Při nižších teplotách se začnou na ananasu tvořit hnědé skvrny, které vzápětí nastartují proces kažení. Pokud si všimneme hnědých skvrn při vybírání ananasu v prodejně, určitě ho nekupujeme.
Mohlo by vás zajímat
Jak naporcovat ananas
- Ananas má pevnou slupku, na které jsou oka, dále tuhou spodní část, vrchní část s listy a dřevnatý střed. Všechny tyto části, které nejsou vhodné ke konzumaci, je potřeba odstranit.
- Ananas postavíme na dostatečně velké a pevné prkénko.
- Držíme ho nahoře za listy. Pomocí velkého ostrého nože odřízneme slupku shora dolů. Postupně vždy ananas lehce pootočíme a znovu odřízneme další okrajovou část.
- Po odřezání boční slupky ananas položíme na stranu a odřízneme spodní a vrchní část ananasu.
- Poté ananas rozpůlíme podélně a každou půlku ještě rozdělíme na poloviny - tím nám vzniknou čtyři kusy (čtvrtky).
- Každou čtvrtku položíme postupně podélně na prkýnko a odstraníme z ní vnitřní dřevnatou část.
- Pokud někde zbývají ostnatá očka, odstraníme je nožem nebo pomocí škrabky na brambory.
- Okrájený ananas naporcujeme na kostky nebo plátky - podle toho, jak je zrovna potřeba.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Komentáře