Jak péct svatební koláčky: Poradíme vám, jaké si máte připravit těsto a náplně
Na rozdíl od velkých svatebních koláčů, kterým se říkalo "zvací" a předávaly se sousedům a známým spolu se svatebním oznámením, byly malé koláčky, plněné různými náplněmi, určené na svatební stůl a jako součást výslužky.
Malé ploché koláčky, plněné mákem, ořechy, tvarohem, povidly a jablky, jsou tradičním svatebním pohoštěním. Před každou svatbou se jich peče i několik set kusů a pečení se zúčastní nejen ženy z rodiny, ale i sousedky a přítelkyně. Poradíme vám, jak si koláčky připravit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké těsto na svatební koláčky
Každý kraj nebo obec má své vlastní zvyklosti a recepty na koláčky:
- Kynuté těsto se používá nejčastěji, je lehké a vzdušné.
- Nekynuté těsto s droždím vydrží dlouho vláčné - i několik dní.
- Z křehkého těsta jsou koláčky opravdu křehké a jemné.
Z rozváleného těsta vykrajujeme kolečka, která plníme náplněmi. Můžeme také vytvořit kuličku, kterou zmáčkneme skleničkou a vzniklý důlek naplníme.
Čím plnit koláčky
Základních náplní koláčků je pět, ale dají se plnit i jinými nádivkami:
- Maková náplň je z uvařeného máku, mléka, cukru, skořice a rumu.
- Ořechová náplň je uvařená z vlašských oříšků, mléka, cukru, rumu.
- Tvarohová náplň se nevaří. Tvaroh smícháme s mlékem, cukrem a rumem.
- Povidlová náplň se míchá s cukrem, oříšky a rumem.
- Jablečná náplň jsou uvařená strouhaná jablíčka s cukrem, rumem a skořicí.
Koláčky plníme lžičkou nebo pomocí cukrářského sáčku, který naplníme nádivkou a zdobíme jí těsto.
Jak dochutit a ozdobit koláčky
Koláčky jsou vizitkou každé kuchařky, proto musí vypadat krásně:
- Makovou náplň ozdobíme půlkou mandle nebo oříškem.
- Ořechovou náplň posypeme máslovou drobenkou se skořicí.
- Povidlovou náplň můžeme ozdobit špetkou máslové drobenky.
- Tvarohovou náplň poklademe několika v rumu máčenými rozinkami.
- Jablečná náplň se zdobí sekanými oříšky, mandlemi nebo rozinkami.
Koláčky se potírají máslem s rumem a po upečení se jím ještě pokapou. Pokud máme hodně malé koláčky, můžeme je jeden po druhém namočit do směsi másla a rumu - dlouho vydrží a jsou výborné. V některých oblastech se všechny koláčky bez rozdílu sypou drobenkou. Na jeden z mnoha receptů na malé moravské koláčky se můžete podívat v našem videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Jak správně tvarovat tradiční české koláčky: K ideálnímu tvaru vám pomůže sklenička
Komentáře