Louskání ořechů je činnost pro dlouhé večery. Dobrým pomocníkem je kladivo nebo palička, práce pak jde dobře od ruky
Vlašské ořechy používáme čerstvé i tepelně upravené, hodí se do sladké i slané kuchyně. Jsou velmi výživné a do jídelníčku bychom je měli zařadit co nejčastěji. Samozřejmě jen pokud nepozorujeme, že by nám působily alergické reakce.
Přestože jsou ořechy tak užitečné, jedná se o velmi koncentrovanou potravinu (co se týče obsahu prospěšných živin) a pro naši výživu nám jich stačí malé množství. To je vlastně dobře, protože je jejich vylupování pracné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak louskat ořechy pomocí kladívka
Jedná se o jednoduchý postup, který má ale svá pravidla. Když je dodržíme, půjde nám práce rychle od ruky.
- Louskání je nejlepší dělat tam, kde nám nevadí nepořádek, protože za chvíli budou kolem kousky skořápek.
- Připravíme si vyřazenou utěrku nebo jinou látku a položíme ji na pevnou desku či přímo na zem.
- Dále potřebujeme kladívko nebo paličku.
- Několik ořechů vložíme do utěrky, kterou přes ně přeložíme, a klepneme do nich připraveným nástrojem.
- Utěrku odkryjeme a rozlousknuté ořechy přendáme do kyblíku nebo plastové přepravky (s pevnými stranami).
- A hned si vložíme další ořechy do utěrky. Jde to rychle.
- Kdybychom dali větší množství ořechů do nízké krabice a bez zakrývání je rychle roztloukli, činnost neurychlíme - při hromadném louskání ořechy roztlučeme na velmi malé kousky a vylupování pak půjde pomalu.
Jak vylupovat nalouskané ořechy
Když máme skořápky rozlouskané, ještě nám zbývá dostat jadýrka ze skořápek.
- Nalouskané ořechy si po menších dávkách sypeme na tác nebo na plech a vylupujeme je. Dobrým pomocníkem je malý ostrý nožík (se špičkou).
- Vylupování se dobře dělá při sedění u stolu. Můžeme si k tomu něco pěkného pustit k poslechu a vytahovat jadýrka ze skořápek.
- Jádra pečlivě kontrolujeme, aby v nich nebyla plíseň (projevila by se jemnými chloupky ve skořápkách) nebo aby nebyly zčernalé či vysušené.
- Při vylupování už moc nepořádku nenaděláme a činnost nám jde pěkně od ruky, zvlášť když je nás na to více.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 45 minutami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 5 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 9 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 10 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Jak rychle nechat změknout máslo? Máme pro vás tři osvědčené vychytávky
Komentáře