Jak připravit suchou jíšku? Dokonale zahustí pokrm i bez přidaného tuku
V tradiční kuchyni se neobejdeme bez zahušťování omáček jíškou. Připravit správným způsobem jíšku patří mezi základní kuchařské dovednosti. K zahušťování polévek či omáček využíváme jíšku světlou nebo tmavou.
Klasickou jíšku připravíme jednoduše ze dvou surovin, z tuku a mouky. Světlou jíšku využíváme spíše pro světlé omáčky a polévky typu koprová nebo květáková. Naopak tmavou jíšku oceníme do tmavých omáček či polévek např. do gulášové.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit suchou jíšku
Suchou jíšku nazýváme také zápražka a připravíme ji opražením mouky nasucho na pánvi, bez použití tuku. Je tedy vhodná i pro ty, co dodržují dietní opatření. Zahustí a ochutí polévku či omáčku a zároveň ji udrží nízkotučnou.
- Na rozehřátou pánev nasypeme hladkou mouku a na nízkém plameni a za stálého míchání ji pražíme do zlatavé či tmavší barvy - podle toho, na jaký pokrm ji budeme potřebovat. Nesmíme ji ovšem spálit, jinak zhořkne.
- Horkou jíšku poté smícháme se studenou tekutinou, s mlékem, vodou nebo vývarem, a poté ji alespoň 20 minut provařujeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Jak přidávat jíšku do polévky či omáčky? Máme 2 možnosti
Komentáře