Jak skladovat potraviny v lednici. Jak uchovat zeleninu, maso a mléčné produkty
Před nakupováním se vyplatí naplánovat, co vlastně potřebujeme obstarat. Doma připravený nákupní seznam nám ulehčí nákup. Předejdeme tím tomu, abychom donesli potraviny, které vlastně nepotřebujeme, a zapomněli na to důležité.
Nakupujeme na přiměřeně dlouho dopředu. Některé potraviny mají velmi dlouhou trvanlivost, jiné jen několik dnů. Zvlášť při nakupování trvanlivých potravin se vyplatí počkat, až budou v akci a podaří se nám je koupit za výhodnou cenu. Naopak u akčních potravin s krátkou trvanlivostí jsme opatrní, abychom to s množstvím nepřehnali.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat potraviny v lednici
Při správném skladování ušetříme a potraviny se nebudou zbytečně znehodnocovat.
- Většině choulostivých potravin vyhovuje teplota 1–5 °C. To platí pro mléčné výrobky, vejce, maso a většinu druhů ovoce a zeleniny.
- Pokud něco potřebujeme skladovat déle, zvážíme, jestli nevyužijeme raději zamražení.
- Dostatečný chlad potřebují i vařená jídla, vždy je skladujeme v uzavřených nádobkách.
- I další potraviny do lednice ukládáme zabalené buď v obalech nebo uzavřených nádobách, zabráníme tím šíření jejich aroma a vlhkosti. Zároveň nepřijmou nežádoucí vůně.
- Balíme vždy i sýry nebo uzeniny, jinak by osychaly.
- Pokud otevřeme balení mléčných výrobků (např. jogurty, smetanu, tvaroh), co nejdříve je spotřebujeme.
- Zvlášť důležité je zabalit syrové maso, aby nedocházelo k šíření nežádoucích baktérií.
- Lednička vždy musí být uvnitř čistá a uklizená, bez plísní a drobečků z jídla.
- Je důležité mít dobrý přehled o tom, co je v ní uloženo. Pokud již něčemu končí trvanlivost, zbytečně neprodlužujeme skladování.
- Můžeme si vyčlenit některé horní přihrádky na "čisté" potraviny, včetně těch vařených, a do spodních přihrádek dávat to ostatní.
Do dalšího článku se můžete podívat, jak rychle odstranit nežádoucí námrazu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 1 hodinou
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 3 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 4 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 6 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Jak skladovat bylinky v lednici, aby nám vydržely co nejdéle svěží a čerstvé
Jarní cibulka vydrží až týden v ledničce. Křupavost a svěžest jí prodlouží umístění do sklenice s vodou a obal z igelitového sáčku
Komentáře