Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste ochutnali dýňový koláč? Nenechte si ujít tuto podzimní dobrotu a vyberte si nejlepší z osvědčených receptů
Zdroj: Top recepty

Dýňový koláč je ceněný a žádaný, přesto ho mnozí z nás ještě neznají. Vybrali jsme recepty, podle kterých tuto neobvyklou specialitu s úspěchem vyzkoušíme. Pokud jsme příznivci dýní, nejspíš nám koláč tak zachutná, že se nám dýní pak nebude dostávat.

Sáhneme opět po naší nejoblíbenější dýni - hokaido. Ušetříme si práci s loupáním a velikost dýně bude přesně akorát pro rodinné vaření. Navíc má lehce nasládlou chuť a výraznou barvu, proto se do moučníků rozhodně hodí. Pokud máme k dispozici dýni máslovou, je to též skvělá volba.

Jaké použít na koláč těsto 

Máme dvě možnosti - buď bude dýně součástí těsta (podobně jako když pečeme jablečné nebo cuketové moučníky) nebo z ní vytvoříme horní vrstvu, kterou rozložíme na spodní těstovou část. Spodní část v tom případě tvoří obvykle jednoduché křehké nebo linecké těsto, vhodné je i listové těsto.  

Dýňové pyré na vrchní část koláče

Z dýňového pyré vytvoříme vrstvu, kterou rozprostřeme na spodní těstovou část:

  • Dýni pokrájíme a uvaříme nebo upečeme do změknutí. Určitou část pyré mohou tvořit jablka připravená stejným způsobem.
  • Tepelně upravenou dýni necháme vychladnout a rozmixujeme.
  • Doplníme ji kořením podle rozpisu jednotlivých receptů (např. citronová šťáva, skořice, vanilkový cukr, mletý zázvor, mletý hřebíček) a podle chuti přisladíme.
  • Pro lepší konzistenci a zjemnění se přidávají mléčné výrobky (např. smetana, tvaroh, zakysaná smetana) a vejce
  • Chuť ještě doladí předem namočené rozinky, brusinky a ořechy
Vyzkoušejte jednoduchý koláč podle názorného videa, jehož základem je křehké těsto a horní vrstvu tvoří směs dýně s jablky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky