Vaření s vínem nebo přidání vína do pokrmu má svá pravidla. Jen tak víno předá ze sebe to nejlepší a jídlo skutečně pozdvihne
Do mnoha pokrmů se během vaření přidává víno. Dodá pokrmu nezaměnitelnou vůni a chuť, červené víno i barvu. Víno přidáváme do základu a necháme ho prudce odpařit. Také z něj můžeme připravit marinády nebo omáčky na dezerty. Používáme jen víno, které nám chutná.
Pokud víno použijeme nesprávně, pokrm není chutný a strávníci jsou zbytečně zklamaní. Bývá to mnohdy i důvod, proč lidé jídla s vínem odmítají. Přitom stačí dodržet několik zásad, aby víno mohlo ukázat, jak umí ochutit jídlo.
Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…
Jak vařit s vínem
Není to složité, jen je potřeba dodržet některá pravidla.
- Je asi zbytečné přidávat do jídla opravdu drahé víno, ale bylo by velkou chybou si myslet, že nějaký "nechutný patok" jídlu prospěje. Řídíme se proto důležitou zásadou, že do jídla nedáváme víno, které nám nechutná. Obvykle se stejný typ vína podává později k pokrmu i jako nápoj.
- Většinou se k tmavým masům (hovězí, zvěřina) používá červené víno, ke světlým (drůbež, králík, ryba) zase bílé. Podobně se řídíme i při kombinování vína a zeleniny.
- Víno může být i součástí marinády, například před grilováním nebo pečením.
- Dezertní (sladká) vína používáme do moučníků a dezertů.
- Víno můžeme také zredukovat odpařením, čímž získáme výraznější chuť.
- Víno se používá víceméně jako koření (přísada) - přidáváme obvykle 1-2 dl na 4 porce.
- Víno při vaření přidáváme většinou hned po osmažení cibulového nebo zeleninového základu. Necháme je prudce odpařit, pak teprve přidáváme další tekutiny. Tím se odpaří alkohol a chuťové i aromatické složky získají na žádoucí intenzitě.
Víno v zahraniční kuchyni
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Komentáře