Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Vaření v páře má hned několik výhod. Zelenina si zachová více barvy, chuti a vitamínů. Je svěží a na talíři vypadá krásně. Příprava jde rychle - uvařenou zeleninu stačí na talíři už jen lehce dochutit a pokapat olivovým olejem.
Zelenina vařená v páře
Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji na polévku), může to mít smysl, ale jinak je vaření v páře mnohem šetrnější. Brokolice, květák, růžičková kapusta, mrkev, kukuřice, petržel, celer a další druhy si tímto způsobem zachovají pěknou svěží barvu. Navíc je vaření v páře úsporné z hlediska spotřeby energie - malé množství vody pod pařníkem je ohřáté během chvilky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednoduché vaření
- Vaření v páře je jednoduché - stačí nám hrnec s pokličkou, do kterého vložíme pařník. Kdo má, použije parní hrnec.
- Zeleninu očistíme a opláchneme. Použijeme buď jeden druh zeleniny, nebo více druhů dohromady.
- Větší kusy nakrájíme na menší části s podobnou velikostí, aby doba změknutí byla jednotná.
- Do hrnce dáme pařník a trochu horké vody, přípravu ještě urychlíme použitím rychlovarné konvice.
- Vodu můžeme mírně osolit nebo přidat oblíbené bylinky a koření.
- Na pařník naskládáme připravenou zeleninu. Dospod dáváme tvrdší a větší kusy, protože dole jde vaření nejrychleji. Nahoru naopak rovnáme jemnější a menší části.
- Tímto způsobem vaříme také brambory ve slupce.
- Pokud máme hrnec, jehož poklička špatně těsní, musíme dát pozor, aby se voda pod pařníkem neodpařila.
- Vaření by nemělo být dlouhé - zelenina má být chutná, ale ne rozměklá nebo blátivá.
- Doba varu trvá přibližně 5 – 10 minut, podle druhu zeleniny. Uvařená zelenina je příjemně křupavá. Kdo chce měkčí, vaří déle.
- Pokud potřebujeme, aby si zelenina uchovala co nejvýraznější barvu, hned po dovaření ji ochladíme.
Využití zeleniny
Napařenou zeleninu použijeme buď k další úpravě nebo jako přílohu. V tom případě ji na talíři dochutíme a pokapeme olivovým olejem nebo doplníme chutným dresingem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře