Jak využít zbylou čočku. Dá se zpracovat více způsoby - záleží na nás, čemu dáme přednost
Čočka je chutná, levná a výživná. Když ji máme uvařenou k obědu (třeba na kyselo), někdy nám trochu zůstane. Na oběd pro všechny už to není, ale posloužit může i tak dobře.
Zbylou čočku lze použít jako dobrý základ různých dalších jídel - hodnotný, co se týče obsahu důležitých živin, ale co se týče ceny čočky, tak navzdory zdražování čočka stále patří mezi velmi levná jídla. A co tedy snadno připravíme z malého množství čočky?
- Můžeme uvařit čočkovou polévku. Je to velmi jednoduché a rychlé. Stačí přidat několik surovin a polévka je hotová během chvilky. Co lze přidat: na kostečky nakrájené brambory, trochu zeleniny (třeba z mrazničky - např. mrkev, hrášek, květák, pórek), majoránku, zeleninový bujón, jíšku a na závěr hlavně utřený nebo rozmačkaný česnek.
- Trochu čočky můžeme zpracovat na chutnou pomazánku. Jednoduše ji rozmixujeme např. s neochuceným pomazánkovým máslem, 3 stroužky česneku (záleží na množství čočky) a lžičkou plnotučné hořčice. Můžeme použít i jiné recepty na čočkové pomazánky.
- Vychlazená a nerozvařená čočka je vhodná do salátů.
- Čočku po rozmixování použijeme jako základ karbanátků, čočkové sekané i různých smažených nebo v troubě pečených placiček.
- Pokud víme, že uvařenou čočku v nejbližší době nespotřebujeme, zamrazíme ji a využijeme až podle potřeby. Zmrazit ji můžeme buď v plastové krabičce nebo mikrotenovém sáčku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Stejným způsobem jako zbytek čočky lze používat i zbytky dalších luštěnin - např. cizrny, soji, fazolí. Pokaždé si pochutnáme, hlavně příprava luštěninových pomazánek je velmi rychlá a praktická. Luštěninové pomazánky oceníme v době stoupajících cen za máslo a jiné mléčné výrobky, které jinak často používáme k mazání na pečivo.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře