V troubě snadno zavaříme větší množství sklenic i bez zavařovacího hrnce. Poradíme, jak na to
Zavařování bývá v sezoně častým způsobem uchování sklizně ze zahrady, hlavně choulostivého ovoce a zeleniny. Různé domácí zavařeniny nám v zimě přijdou k chuti a zpestříme si jimi jídelníček. Navíc díky zavařeninám ušetříme.
Zavařování v zavařovacím hrnci s teploměrem každému nevyhovuje. Je to velká nádoba, kterou musíme po zbytek roku někde skladovat, a ne každý má odpovídající prostory.
Pro toho, kdo prostor nemá nebo nechce použít hrnec, nabízíme návod na zavařování v pečicí troubě. Ideální na to je elektrická nebo horkovzdušná trouba. U plynové je nutné zkoušením vychytat správnou teplotu. Výhodou je, že v troubě poměrně bezpečně a snadno zavaříme více sklenic najednou podobně jako v zavařovacím hrnci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit sklenice
Nejdůležitější pro úspěšné sterilování potravin je čistota sklenic a víček. Po naplnění sklenic otřeme jejich okraje a sklenice uzavřeme. Šroubovací víčka nedotahujeme příliš, aby mohl unikat vzduch.
Jak postupovat
Do hlubšího plechu na pečení nalijeme asi 2 cm horké vody (raději ne vroucí) a naskládáme uzavřené sklenice tak, aby se nedotýkaly jedna druhé ani okraje plechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C (horkovzdušná 200 °C) a necháme prohřívat podle druhu ovoce nebo zeleniny. Kompoty z měkkého ovoce prohříváme asi 5-8 minut, tvrdé druhy 10-15 minut, okurky a podobnou zeleninu asi 15-20 minut.
Sterilizace sklenic k zavařování
V troubě můžeme také vysterilizovat prázdné sklenice. Narovnáme umyté a vypláchnuté sklenice na plech (můžeme na dno nalít trochu vody, jen tolik, aby bylo zakryté) a necháme při teplotě 100 °C asi 10-15 minut. Sklenice uvnitř uschnou a prohřejí se. Pak do nich můžeme ihned nalévat horkou marmeládu nebo podobný produkt. Uzavřeme, obrátíme na víčko a necháme 10 minut stát, pak otočíme zpátky a necháme zcela zchladnout.
Při zavařování si musíme dát pozor na manipulaci s horkým plechem i sklenicemi a dodržet bezpečnost práce.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
I pečivo se dá zavařit: Koláč, bábovka nebo chleba ze sklenice pak vydrží čerstvé a vláčné několik měsíců
Manuál zavařování: Jak na ten nejlepší kompot? Důležité je vybírat kvalitní ovoce, nálev dostatečně osladit a vylepšit kořením
Jak zavařit okurky. Okurková sezona je v plném proudu. Je čas vyzkoušet ty nejlepší recepty na zavařování
Komentáře
16. 8. 2023 13:24
13. 8. 2023 10:25