Deset tipů poradí, jak nejlépe zpracovat lesní houby. Jejich chuť a vůni si pak dopřejeme po celý rok
Houbařská vášeň je úžasná. Není nad to objevovat stále nové a další houby, jejich nové rodinky a vykukující hlavičky z mechu. V tu chvíli zapomeneme na vše kolem a jdeme stále dál a dál, přitom se košík plní a za chvíli není úlovek kam dávat.
Když totiž konečně začnou po deštivém počasí růst houby, tak se může stát, že jich nosíme domů stále nové košíky. Jenže houbaření není jen o nadšeném úspěchu z velkého úlovku, ale i o moudrém zpracování toho, co si doneseme domů. Sušení je nejpoužívanější, ale jsou i jiné metody.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat houby
I když houbařská sezona netrvá dlouho, můžeme se zásobit houbami pro celý nadcházející rok.
- Nejjednodušším způsobem uložení hub je sušení, zvlášť dobře se hodí k sušení hřibovité houby. Vybíráme pouze zdravé kusy, které pečlivě očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Správně usušené houby se musí lámat a chrastit, nikoliv ohýbat. Usušené houby skladujeme v dobře uzavřené nádobce, na suchém místě.
- Ze sušených hub snadno připravíme houbový prášek, který využijeme jako aromatické koření. Houbový prášek dobře umixujeme a uložíme v suchu.
- Houby můžeme mrazit. Před mražením je obvykle blanšírujeme. Použijeme je rovnou k tepelné úpravě (bez rozmražení).
- Nakládáme je do soli - buď je solí proložíme nebo zalijeme svařeným solným nálevem.
- Oblíbené je zavařování v octovém a ve sladkokyselém nálevu. Houby před zavařováním blanšírujeme. Do sklenic můžeme přidat zeleninu (např. papriky, cibuli, mrkev, celer, křen, květák).
- Sterilovat je můžeme i ve vlastní šťávě. Sterilujeme opakovaně.
- Další možností je zavařování v tuku. Nutná je opakovaná sterilace.
- Houby můžeme dokonce kvasit. Vyzkoušejte recept na mléčné kvašení podle našeho receptáře. Ke kvašení jsou zvlášť vhodné ryzce nebo hlívy ústřičné. Můžeme je doplnit cibulí a plátky česneku.
- Houby se mohou dokonce udit. Použijeme pevné kloboučky hub, především hřibovitých.
- Ze zbytků a odřezků hub výhodně připravíme houbovou tresť. Použijeme ji k dochucování pokrmů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 8 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Banana split
Přidáno před 8 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 22 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 23 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kromě nakládání a sterilování hub v octě, tuku a vlastní šťávě je můžeme ještě naložit do soli. Poradíme, jak postupovat
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Komentáře