Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice snadno, roste snad v koutě každé venkovské zahrady. Výrazná vůně libečku připomíná oblíbené polévkové koření (Maggi), k jehož přípravě se rostlina využívá. Otrháváme a používáme pouze mladé lístky, ty starší mohou být hořké.
Libečku stačí jen hrstka
Vůně libečku je tak silná, že do jídla ho stačí jen troška, několik nasekaných lístků. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka či jiná zeleninová polévka. Kam ještě libeček použít, co vše provoní?
- do bylinkového másla, tvarohových i jiných pomazánek
- do paštik
- do polévek, hlavně bramborových, luštěninových nebo do vývarů (masových i zeleninových)
- do omáček i masových směsí
- pod dušené maso
- do marinád na grilovaná masa
- k výrobě dochucovadla - "domácího Maggi"
Darovaná nebo vlastnoručne natrhaná kytice mladých výhonků libečku vydrží pár dnů postavená ve sklenici s vodou, ale jak libeček zpracovat na zimu?
- Sušením - koncem června, začátkem července je nejvhodnější období pro sběr listů, které sušíme na vzduchu někde ve stínu nebo šetrně v sušíčce potravin. Usušenou bylinu musíme vhodně uskladnit, nejlépe v tmavé sklenici s dobře těsnícím víčkem.
- Mražením - čerstvě nasbírané lístky, opláchnuté a osušené, drobně pokrájíme, dobře zabalíme do menších balíčků a uložíme do mrazničky.
- Zpracované do zeleného pesta
Nejlepší využití libečku
Kde najde využití v domácí apatyce? Voňavý libeček:
- podporuje chuť k jídlu
- zlepšuje trávení, potlačuje nadýmání
- je močopudný, čistí a posiluje organismus
- posiluje nervovou soustavu, pomáhá s regenerací organismu
- ulevuje při bolestivé menstruaci
- zlepšuje krevní oběh
Je třeba upozornit, že libeček není vhodné konzumovat dlouhodobě, nedoporučuje se ani těhotným nebo kojícím ženám a lidem s poruchami ledvin.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 6 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 20 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře