Kvíz na téma velikonoční pokrmy a zvyky: Otestujte své znalosti
Velikonoce jsou krásným svátkem, při kterém oslavujeme přicházející jaro. Příroda se probouzí k životu a s tímto svátkem jsou spjaté různé tradice a zvyklosti. Tradičně na Velikonoce pečeme beránka, mazance i boží milosti.
Křesťanům končí 40-ti denní půst a vrcholí přípravy na Velikonoce, kdy se vařily a pekly samé dobroty. Na každý den měli naši předci stanovená milovaná jídla, která se tradičně připravovala. Víte, jaké jsou ty nejoblíbenější dobroty?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Slané velikonoční pokrmy
Popeleční středa a Velký pátek byly striktní dny, kdy se nejedlo maso kromě ryb, proto se na stůl velmi často podávaly husté polévky, luštěniny či ovocné kynuté knedlíky. Na bílou sobotu se vařila jarní polévka a také velikonoční nádivka. Na zelený čtvrtek se chystaly zelené pokrmy jako je špenát, kapusta či hrách.
Sladké velikonoční pokrmy
K Velikonocům rozhodně patří také sladké dobroty, každý známe tradičního beránka a voňavé mazance s mandlemi či boží milosti, které se smaží na Velikonoční pondělí. Na Škaredou středu se tradičně pekly jidáše z kynutého těsta.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 10 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 13 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 15 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma Velikonoce: Znáte velikonoční tradice? Poradíme s přípravou výborné nádivky a beránka
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Velikonoce na talíři: Co jíst na Zelený čtvrtek, který vlastně zelený být neměl?
Komentáře