Marokánky, sladké placičky arabského původu: Pojďte si je s námi upéct
Marokánky pochází ze severní Afriky, odkud se rozšířily do celého světa. Původní recepturu tvořil med, datle, ořechy, kakao, vanilka a hašiš, který byl v arabském světě oblíbenou ingrediencí. My tuto konopnou drogu vynecháme a řekneme si, jak marokánky upéct.
Marokánky můžeme směle zařadit mezi "zdravější" cukroví, protože sladká chuť je dána medem a sušeným či kandovaným ovocem. Obsahuje také ořechy, které jak všichni víme, jsou našemu zdraví prospěšné. Navíc u marokánek můžeme hodně ovlivnit, co do nich dáme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct marokánky
Základ tvoří smetana, cukr, med a máslo.
- Smetanu s cukrem zahřejeme v hrnci, kam následně přidáme máslo a med. Vše svaříme na hustou konzistenci.
- Přidáme mouku a vzniklou hustou kaši chvíli provaříme.
- Do kaše přidáme oříšky, kandované ovoce, sušené ovoce, kandovanou pomerančovou kůru. U marokánek můžeme experimentovat a popustit uzdu fantazii.
- Vzniklou hmotu nanášíme lžící na plech vyložený pečicím papírem. Tvoříme placičky.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 10–15 minut.
- Po vychladnutí potíráme zespoda rozpuštěnou čokoládou.
Marokánky jsou ideální pro pečení s dětmi. Mohou tvořit lžící placičky a po upečení je potírat rozpuštěnou čokoládou. Inspirovat se můžete také naším videoreceptem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře