Koláč sester Tatinových upečete s našimi radami hned napoprvé a perfektně. Bez čeho se neobejdete?
Slavný obrácený koláč sester Tatinových má zajímavou historii, kterou před časem popsal náš magazín. My přidáme několik důležitých tipů a triků, aby se vám povedl.
Z čeho se koláč peče
Důležité je ovoce, raději čerstvé, protože kompotované obsahuje hodně vody, která by po otočení korpusu promáčela těsto. Klasickým ovocem jsou oloupaná a nakrájená jablka, ale můžete zkusit švestky, hrušky, meruňky, banány nebo jiné ovoce. Raději ale nedávejte ovoce bobulové, protože obsahuje mnoho vody. Také letní šťavnatá jablka nejsou zcela vhodná.
Jemný krupicový cukr na karamel je také důležitý. A v neposlední řadě těsto, ideálně neslazené křehké, ale lze použít i listové.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se koláč vyrábí
Vytvoříme křehké těsto ze studeného másla, mouky, špetky soli a studené vody. Zabalené dáme odležet do chladničky.
Pak na pánvi zkaramelizujeme cukr, přidáme máslo, aby karamel byl vláčný. V karamelu chvíli podusíme nakrájené ovoce.
Do kulaté koláčové formy nalijeme karamel, urovnáme ovoce, aby nebylo jen tak halabala, můžeme přidat nasekané ořechy.
Těsto rozválíme, zakryjeme jím jablka a propícháme špejlí nebo špičkou nože, aby mohla unikat pára.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C do zlatova asi hodinu.
Tip: ideální je pánev, kterou můžete dát i do trouby, takže nemusíte nic přelévat.
Mohlo by vás zajímat
Po upečení necháme odstát
Po upečení necháme chvíli odstát, můžeme opatrně slít vypečenou šťávu a pomocí velkého talíře obrátíme, aby těsto bylo dole. Krájíme na dílky jako dort.
Správně upečený koláč si ponechá pevný a křupavý korpus.
Ať se vám podaří!
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Chutě Evropy: Ve Francii si musíte dát sytou rybí polévku bouillabaisse, šťavnaté hovězí na víně a slaďoučký crème brûlée
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Komentáře