Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa
Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje jako maso dietní a pro děti. Barvu má šedorůžovou až světle růžovou.
- Nejhledanějším masem bývá kýta. Kýta se vykosťuje a dělí stejně jako hovězí kýta na šály. Na přední straně kýty je tzv. ořech, z vnější stany stehna spodní šál (velké frikando). Kýtu pečeme vcelku nebo častěji ji krájíme na jednotlivé porce – řízky, které využíváme na minutky, smažené v trojobalu (vídeňský řízek) nebo upravené na grilu.
- Telecí pečeně (ledvina) leží podle páteře a často se prodává i s ledvinou v tukovém obalu, která k tomuto masu patří. Maso se peče i s tou ledvinou a krájí podle žeber na porce. Jednotlivá žebírka připravujeme jako minutky.
- Plec je část masa, která zůstává po oddělení kolena a trupu. U plece zůstává lopatka a přilehlé kosti. Je to šťavnaté a chutné maso, z kterého lze připravit i řízky. Jinak se používá na dušení (např. telecí na paprice).
- Telecí hrudí obsahuje žebra a hrudní koš. Ploché svaly na hrudi umožňují udělat do masa kapsy na nádivku, která se peče spolu s masem. Vykostěné hrudí se též smaží nebo dusí.
- Krk (karbanátek) má svalovinu prostoupenou řídkým vazivem. Využívá se k přípravě různých gulášů, perkeltů, ragú apod.
- Z kolínek se porcují tzv. ossobuco, což jsou asi 2 cm vysoké plátky masa i se středovou kostí. Ossobuco je skvělé dušené. Vykostěná kolínka se též převážně dusí.
- Smažené telecí nožičky bývala prvorepubliková specialita. Nohy zbavené paznehtů se vařily a používaly na různé rosoly nebo se po uvaření vykostily, obalily a usmažily. Býval to levný masitý oběd.
- Telecí hlava se prodávala po půlkách a bývala součástí velikonoční nádivky (od jehněčích a telecích hlav má název hlavička). Nyní se občas prodávají líčka, zbytek masa z hlavy se může použít na různá hašé a jiné sekaniny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 21 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Komentáře