Pomazánky s jarní zeleninou jsou velmi osvěžující a plné vitamínů. Kromě ředkviček do nich dáváme mladou cibulovou nať, pažitku, medvědí česnek a další časnou zeleninu. Variant je mnoho, vybrali jsme pro inspiraci recepty, které jsou nejvíce navštěvované.
Ředkvičky se snadno pěstují a pokud mají dostatek vláhy, můžeme je brzy sklízet. Do pomazánek je buď jemně krájíme nebo strouháme. Přebytečnou tekutinu vymačkáme a slijeme, aby měla pomazánka správnou konzistenci. Ředkviček je mnoho druhů, odlišují se barvami, chutí, velikostí i štiplavostí. Podobně jako ředkvičky používáme i ředkve nebo méně známou vodnici.
Do této jarní pomazánky potřebujeme kromě ředkviček jarní cibulku. K nastrouhaným ředkvičkám a jemně nakrájené cibulce přidáme tvaroh (může být domácí). Pomazánku stačí osolit a opepřit, a můžeme si pochutnávat, nejlépe s celozrnným pečivem.
Nejprve nastrouháme mladé kedlubny a ředkvičky. Přebytečnou tekutinu slijeme. Přidáme nastrouhané vejce, nadrobno nasekanou petržel a tvaroh. Další rychlou pomazánku máme hotovou během chvilky.
Stačí změnit některou surovinu a pomazánka hned chutná jinak. Do této varianty kromě nahrubo nastrouhaných ředkviček potřebujeme lučinu (může být domácí), nastrouhaný uzený sýr, tvaroh a mletý pepř. Ochutíme ji citronovou šťávou a před podáváním necháme krátce odležet.
Pokud máte více vajíček, můžete vyzkoušet tento recept. Uvařená vejce po vychladnutí nakrájíme na malé kousky, jde to dobře krájecím kolečkem. Přidáme najemno nakrájené ředkvičky a řeřichu. Pomazánku doplníme tvarohem, hořčicí, pepřem a solí. Zdobíme pažitkou.
Komentáře