Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopence údajně vymyslel hospodský a mlynář Šamánek, který přemýšlel, jak uchovat buřty bez lednice. Název získaly právě po Šamánkovi, který utonul při opravě mlýnského kola. Na jeho počest se pokrmu začalo říkat utopenec.
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V následujícím článku se dozvíte, jak si takové domácí utopence naložit a jak dlouho musí v nálevu odpočívat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základem je kvalitní špekáček
Špekáček, na rozdíl od buřtu, musí obsahovat minimálně 40 % masa.
- Nejprve si připravíme lák. Do 500 ml vody přidáme 250 ml octa, 2 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře a 5 bobkových listů. Zahřejeme na nižší teplotu a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Necháme vychladnout.
- Špekáčky oloupeme a podélně rozřízneme. Pokud by se neoloupaly, nenasákl by se do nich nálev. Dokonce je můžete ještě propíchat vidličkou, aby nasáknutí lákem bylo maximální!
- Oloupané, rozříznuté a propíchané špekáčky naplníme plátky cibule a feferonkami. Můžete přidat i chilli papričky a nakládané okurky. Kdo chce výraznější chuť, může špekáčky na řezu potřít hořčicí.
- Naplněné špekáčky osolíme a opepříme. Můžeme je propíchnout párátkem, aby držely pohromadě a při servírování se nerozpadly.
- Naskládáme do sklenic a zalijeme lákem.
- Uskladníme alespoň na týden na temné a chladné místo.
S přípravou utopenců pomůže následující video, ve kterém uvidíte krok za krokem, jak naložit utopence.
Komentáře